Снимка БулфотоЯдем масово гръцки плодове, въпреки че е разгарът на

...
Снимка БулфотоЯдем масово гръцки плодове, въпреки че е разгарът на
Коментари Харесай

Търговци ни мамят с гръцки плодове и зеленчуци от Турция

Снимка Булфото

Ядем всеобщо гръцки плодове, макар че е разгарът на лятото, съобщава  “Труд ”. На най-голямата борса в София праскови, кайсии, нектарини, пъпеши и даже крушите са напълно импорт от Гърция.

Дори сливите, които се продават, идват от съседката ни. Цената им е по-висока от родното произвеждане – 70 стотинки за кг на едро, при 60 ст. за българските.

Гроздето и дините също са импорт, най-вече от Гърция. Чуждите дини даже са по-евтини от нашите – оферират ги сред 10 и 30 ст. за кг, до момента в който българските и турските вървят по 40 ст. на кг на едро.

Освен гръцка има и българска ябълка, която се продава по 80 стотинки за кг, а най-скъпа е тази от Италия – 1,20-1,50 лева за кг.

За разлика от плодовете при зеленчуците доминира родното произвеждане. Българският домат обаче е по-скъп от турския. Нашият върви по 1,50-2,20 лева за кг, а вносният – 1,20-1,50 лева за кг. Зелените чушки също са родно произвеждане, само че червени има и от Македония.

Според производителите търговци лъжат, тъй като българска алена капия в този момент на пазара няма. Първите български червени чушки ще бъдат откъснати и ще излязат на пазара след 28 август, сподели Георги Василев, учредителен секретар на Асоциация “Български пипер ”.

По думите му, в случай че си купите в този момент алена капия, то тя е болна и в случай че я сложите в хладилника, след 2 дни се скапва и би трябвало да я изхвърлите.

Същата е обстановката и с аления пипер. Досега на пазара се продаваха червени пипери от Турция, а в този момент стартира да се внася и от Македония. Потребителите би трябвало да знаят, че тази година пиперите закъсняват с 15 дни и да не бързат с пазаруването на червен пипер, изясни Василев.

Цените и на плодовете, и на зеленчуците потеглиха надолу през последната седмица, демонстрират данните на Държавната комисия за стокови тържища и борси. Най-голямо понижение има при краставиците – с 27,5% за седмица.

При доматите поевтиняването е с 16 и 19% надлежно при оранжерийните и при полските.

Цената на дините се е намалила с 18,5 на 100, на прасковите – със 7%, а на кайсиите – с 4,7%. По-евтино ни излиза да си купим и тиквички и чушки – с близо 9 на 100.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР