Снимка: БулфотоВластите обогатиха добре известния инструментариум, с който обяснява водните

...
Снимка: БулфотоВластите обогатиха добре известния инструментариум, с който обяснява водните
Коментари Харесай

Сега: Синоптиците се оказаха виновни за щетите и жертвите от потопа в Бургас

Снимка: Булфото

Властите обогатиха добре известния инструментариум, с който изяснява водните бедствия. Ден след нещастието в Бургаска област, при която починаха трима души, отговорни се оказаха синоптиците, к оито не планували вярно какъв брой неприятно ще е неприятното време, написа в. Сега.

Това се случва, макар че напролет Държавната организация за метрологичен и механически контрол заяви, че 205 язовира са неизрядни, единствено 5 са изпълнили предписанията за подсилване, а 30 са в доста неприятно положение. Почистването на речните корита също е безконечен проблем. Вчера обаче представителите на властта се сплотиха към заключението, че държавните институции са си свършили съвършено работата, и подчертаваха при всеки мотив, че държавните язовири в ръководената от ГЕРБ област Бургас нямат принос за бедствието.

Версията за синоптиците се появи сутринта в изява на ръководителя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Нова телевизия. Той по всякакъв начин се помъчи да неглижира обстоятелството, че Камено и Бургас се ръководят от фрагменти на ГЕРБ, и стрелна метеоролозите: " Кодът, който беше подаден, беше жълт... Винаги, когато се възнамеряват дадените решения на локалната и изпълнителната власт, и несъмнено, апелите към гражданското общество... е на база прогнозата, която се получава ". И даде образец по какъв начин в Съединени американски щати и Западна Европа метеоролозите предсказват сполучливо бурите. Всъщност бедствието настана на 24 октомври през нощта, като кодът за този и идващия ден бе не жълт, а оранжев. 

Тезата за подценената прогноза беше застъпена и в чуването на няколко министри в Народното събрание. Там министърът на стопанската система Емил Караниколов, привикан от Българска социалистическа партия с трима свои сътрудници за пояснения, съобщи, че предизвестията са били за превалявания до 60 л/кв. м, а са паднали 200 л/кв. м. " Национален институт по метеорология и хидрология на Българска академия на науките е издал оранжев код за обилни превалявания в 16 области за 24 октомври. Очакваните превалявания са били с количество от 35 до 50 л/кв. м за 24 часа, като локално е било допустимо да доближат до 60 л/кв. м. Реално преваляванията са били повече от плануваното ", осведоми министърът на околната среда Нено Димов. " Когато природата се разгневи и удари всички, ние сме като мравки пред нея ", заключи вицепремиерът Валери Симеонов. Това и остава главната версия на ръководещите за нещастието. 

" Синоптиците ни са си свършили добре работата ", разяснява пред Сега " проф. Христомир Брънзов, началник на Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките. Още на 23 октомври от службата му са оповестили оранжев код за рисково количество превалявания, което значи, че могат да паднат от 30 до 60 л на кв. м за денонощие. " На 24 октомври още веднъж бе разгласен оранжев код за 16 области, а в 12 часа - за Ямбол, Хасково и Бургас. На 25-и сменихме кода за Бургас в червен, защото отчетохме предходното количество превалявания ", разяснява той. По думите му синоптиците не могат да предвиждат къде тъкмо какъв брой количество дъжд ще падне. " За Бургаска област паднаха 120 л за двата дни, което и беше планувано и навреме подадено към Гражданска отбрана и Министерство на околната среда и водите ", уточни проф. Брънзов. Той дефинира като неточно сравнението с американската метеорологична работа, която получава в пъти по-голям запас от българския. " Ние нямаме даже автоматизирани дъждомери, с които незабавно да се регистрира количеството паднали превалявания ", разяснява още той.

Вариантът за човешка неточност бе привършен с късото " следствието ще покаже ". Снощи от Държавната организация по метрология и механически контрол още веднъж обявиха, че седемте язовира със скъсани стени са каскадни и че под тях няма обитаеми места и водният отток от тях не е причина за човешки жертви. По-рано обаче разнообразни представители на властта побързаха да посочат, че приливната вълна е тръгнала от два язовира, които са в ръцете на частници. Първо кметът на Бургас Димитър Николов се възмути, че язовир " Трояново ", който се държи от частен арендатор, не е бил изтърван и оттова се е получила огромната приливна вълна. Министърът на стопанската система Емил Караниколов обаче влезе в несъгласие с него и в Народното събрание разгласи, че приливната вълна е тръгнала от частния бент. " Чокората ", въпреки че не можа да изтъкне някакви нарушавания при стопанисването му. Според локални организации този водоем се държи от фамилията на общинска съветничка от Българска социалистическа партия - партията, която дълги години имаше кмет на потърпевшата община Камено, преди ГЕРБ да го измести през 2015 година

Пострадали притежатели на рибарници имат друго пояснение за наводнението. В писмо до " Бургасинфо " " Хай Мед Тех " ЕООД, която има рибарник и други парцели в региона, споделя, че в 7:30 часа (на 25 октомври) през обекта им минава приливна вълна от над 2 м от нерегламентирано изпуснатия съгласно тях язовир " Трояново " и залива всичко по пътя си. " Смятаме, че в случай че от " Напоителни системи Бургас " бяха изпускали язовира поетапно и при първите признаци за покачването на водите, вредите щяха да бъдат сведени до най-малко ", пишат още от " Хай Мед Тех ".

Собствениците на бент. " Чокората " пък предоставиха видеозаписи от охранителните си камери на ДАМТН. " Според тях се вижда по какъв начин към 2:00 часа през нощта стартира да приижда вода, която носи наноси - пръст, шубраци и дървета. Следствие на прииждащата вода и изобилния дъжд стартира внезапно повишение на равнището на язовира, като се стига до преливане през короната на стената и водата се разлива в аграрни земи. Въпреки това оборудването задържа главната водна маса и не се стига до цялостно разрушение на стената ", изясняват от организацията. 

Все отново районният министър Николай Нанков призна, че погледът следва да бъде ориентиран освен към язовирите, само че и към непочистените дерета. Той съобщи, че са открити деретата, по които се е движила вълната. " Компетентните органи започнаха и инспекция на язовирите в община Камено, с цел да се ревизира дали те или поройният дъжд е отговорен за бедствието... Имаме уверенията на регионалния шеф на Бургас, че са правени инспекции, давани са наставления. Дори за през днешния ден е имало планувана инспекция на язовирите. Факт е, че в продължение на реката, която свързва тези 4 язовира, е пристигнала приливна вълна, тръгнала от празен язовир ", сподели той.

" Всички версии са вероятни. Чакам способените органи да кажат ", съобщи в следобедните часове пред " Сега " кметът на Бургас Димитър Николов. Любопитно е, че от тази година община Бургас извършва план за интегрирано ръководство на риска от наводнения на стойност 548 000 евро. В бургаското село Равнец умря жена, което повлече подозрения за успеваемостта на системата. Николов съобщи обаче, че дамата е умряла от инфаркт и системата е сработила. " Нямаме жертва. Реагирахме час и половина преди другите общини. Евакуирахме хората преди вълната ", съобщи той.

Разчистването след непосредствения смут в селата на Камено продължи. Бургаското бунище претърпя провали и бе затворено. Правителството отпусна 400 хиляди лева на Бургас и 600 хиляди лева на Камено за неотложни действия, а евентуално ще се дават още пари по линия на Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне, чийто запас е над 2 млн. лева

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР