Снимка БулфотоВече текат преговори с чуждестранни експерти, които да обучават

...
Снимка БулфотоВече текат преговори с чуждестранни експерти, които да обучават
Коментари Харесай

Преговарят с чужди експерти да обучават наши лекари за белодробни трансплантации

Снимка Булфото

Вече текат договаряния с задгранични специалисти, които да образоват български лекари за осъществяване на белодробни трансплантации у нас.

Двама от листата на чакащите са в доста тежко положение. Това заяви шефът на Агенцията по трансплантации доктор Михаил Христов в ефира на " Тази заран " по bTV.

Турски лекари към този момент са били в България, с цел да огледат базата и опциите за осъществяване на белодробни трансплантации на място. Очакват се и специалисти от Виена. Според шефа на Агенцията това е изходът от създалата се рецесия.

„ Всички екипи, с които сме открили контакт, са тези в Рим, Париж, Хановер и Виена. С тях приказваме – образование на наши екипи за предтрансплантационни и следтрансплантационни грижи ”, съобщи доктор Михаил Христов.

Но за Георги, който е в листата на чакащите от 2015 година, това е следващото мятане на прахуляк в очите.

„ Иска ми се нашите лекари да могат да ни създадат тези трансплантации. Но не и в обозримото бъдеще ”, сподели Георги Георгиев.

Георги не има вяра и в изгодата от обявеното преструктуриране на Агенцията по трансплантации.

„ Сливането на една организация с още една организация основава причина за безпорядък, тъй като до момента в който се сработят два остри камъка, е нужно време ”, добави Георги Георгиев.

Таня получава нов бял дроб преди 4 години във Виена, до момента в който болничното заведение към момента е имала контракт с България.

Смята се за късметлийка, тъй като за нея сегашните промени значат съдбовен край.

„ Според мен пациентите, които сега чакат за трансплантация, са проблем за тях  и те просто си трансферират топката един на различен ”, сподели Таня Боргоджийска.

Пациентските организации пък сигнализират, че хаосът може да се разрасне.

„ Ние не сме съгласни да се успива обществото, да се заблуждават пациентите, че ще стане нещо и да се водят безсмислени договаряния ”, съобщи Пенка Георгиева.

А до момента в който болните чакат за трансплантация, новосъздадена болнична комисия ще следи за положението им.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР