снимка БулфотоВдигнаха запора, наложен от НАП, над имуществото на жената

...
снимка БулфотоВдигнаха запора, наложен от НАП, над имуществото на жената
Коментари Харесай

Съдът вдигна запора на НАП над имуществото на жената на Божков

снимка Булфото

Вдигнаха запора, натрапен от Национална агенция за приходите, над имуществото на дамата на Васил Божков Елена Динева. 

Двама разнообразни съдии от Административен съд – София град са отменили запорите върху имуществото на  Динева и близкия до Божков  бизнесмен Александър Тумпаров, сподели инспекция на. Само преди месец съдът анулира и запорите за 295 милиона лв., наложени от данъчните върху имуществото на хазартния необут Васил Божков.

Последните две правосъдни решения за Динева и Тумпаров слагат въпроса дали чиновниците на НАП-София, които са се занимавали с околните на Божков, са работили некадърно или под напън.

Особено фрапиращ е казусът с наложения запор върху имуществото на дамата на Божков – Елена Динева.

Данъчните настояват, че Динева е взела участие в седем " симулативни покупко-продажби " с недвижими парцели. В справката на НАП-София, показана на съда, се показва, че тя и Васил Божков са купили седем жилището в София. След това парцелите са дарени на сестрата на Елена – Милена Динева.

НАП-София  споделя, че надаряването е симулативна договорка, чиято цел е да се спести заплащането на близо 760 000 лв. налози. Национална агенция за приходите претендира, че Елена Динева е получила погрешно и дивиденти в размер на 236 1010 лева от компания, която не е правила активност и няма регистрирани доходи.

За да се обезпечи взиманията, Национална агенция за приходите -София съумява да издейства налагане на запор върху три жилището на Динева на стойност над един милион лв. по данъчна оценка. В решение си съдът показва, че Национална агенция за приходите – София не е съумяла да обоснове размера на дължимия налог по никакъв метод. Проблемът обаче е и по-сериозен. Служебната инспекция на съда демонстрира, че Елена Динева и Васил Божков не са дарили седем жилището на Милена Динева, както се твърди, а четири.

В останалите два случая самата Елена Динева е била талантлива с жилища, а при последното подаяние нейната сестра Милена е дарила апартамент на напълно друг човек. Това води до извода, че данъчните са употребява съчинени от тях данни, с цел да изчислят дължимите налози и да обосноват наложените запори върху имуществото на жител.

Отделно, цената на трите запорирани жилището на Елена Динева, е изчислена по данъчна оценка все още на тяхното придобиване. Към момента на запора цената им сигурно е била по-висока. Национална агенция за приходите няма право да желае налагането на свръхобезпечени ограничаващи ограничения върху длъжниците, припомня съдът.

" Обезпеченията следва да подхождат на размера на вземането на страната ", се споделя в решението на съда. В последна сметка НАП-София губи запорите и би трябвало да заплати 3010 лв. на Елена Динева.

Жената на Васил Божков изкара осем месеца в ареста преди да бъде освободена през октомври поради приключване на оптималния 8-месечен период за задържането ѝ. Тя бе упрекната за член на проведена незаконна група с водач самия Божков.

Запорите върху имуществото на Александър Тумпаров са поискани от НАП-София с сходно равнодушие. След започването на наказателните каузи против Васил Божков и множеството от сътрудниците му, Национална агенция за приходите - София внезапно се сеща, че Тумпаров не е платил налог върху облагаемия си приход за 2016 година.

Преди четири години Тумпаров е заявил облагаем приход в размер на 1.434 милиона лв.. Национална агенция за приходите – София пресмята, че хипотетичните му обществени отговорности са в размер на 179 хиляди лв.. Остава въпросът за какво НАП-София получава запор върху земя и здания на Тумпаров с оценка от 1.173 милиона лв.. Това е близо шест пъти повече от цената на хипотетичния изискуем налог. Очаквано съдът анулира запора заради свръхобезпечение.

Преди удара против Божков 62-годишният Александър Тумпаров имаше присъединяване в десетина компания, като главният му бизнес бе хазартът. Занимаваше се още с парцели, заведения за хранене, земеделие. Издател бе на вестник " Еврофутбол ".

Тумпаров дружно с Васил Божков и Стефан Найденов са създатели на " Еврофутбол ". Според изявления в медиите Тумпаров е притежател на
казино " София " в столичния хотел " Интерконтинентал " против Народното събрание. Тумпаров и Божков бяха в съвета на шефовете на компания " Еврозалог ", която организираше залагания на надпревари с кучета и коне. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР