Снимка БулфотоВътрешната опозиция поиска оставката на Корнелия Нинова, на цялото

...
Снимка БулфотоВътрешната опозиция поиска оставката на Корнелия Нинова, на цялото
Коментари Харесай

50 членове на БСП искат оставката на Корнелия Нинова

Снимка Булфото

Вътрешната съпротива изиска оставката на Корнелия Нинова, на цялото Изпълнително бюро и на Националния избирателен щаб в писмо до Пленума на партията. Причината - неуспех на локалния избор.

Писмото е различен разбор на резултатите от изборите, направен от представителите на вътрешнопартийната съпротива. Автор на разбора е Чавдар Георгиев - някогашен член на управлението от времето, когато ръководител на социалистическата партия беше Михаил Миков. Под документа с зов за оставки стоят подписите на 50 социалисти, измежду които и самият Миков, Сергей Станишев, Ангел Найденов, Велислава Дърева, Георги Божинов, Красимир Янков. Писмото е разпратено по пощата до всички членове на Националния съвет на Българска социалистическа партия в навечерието на неделния пленум на партията, на който ще се разисква представянето на столетницата на локалния избор.

Ето и обръщението на вътрешните опозиционери, представено от DarikNews.

ЗА БЪДЕЩЕТО НА Българска социалистическа партия

Обективният прочит на резултатите на Българска социалистическа партия от Местни избори 2019

Независимо, че към този момент 30 години в България се организират свободни избори и съгласно европейските институции има реализирани демократични стандарти, към момента има систематични нарушавания на изборното законодателство и на цивилен права при провеждането на изборите в България. Те хвърлят сянка и слагат под подозрение целия избирателен развой и легитимността на избора.

Местни избори 2019 останаха в историята с най-ниската изборна интензивност, най-вече недействителни бюлетини и съвсем официализирани предизборни и следизборни покупко-продажби сред привидни съперници. ГЕРБ още веднъж показва своя „ специалитет ” - брутална търговия с гласове, фалшификации, корпоративен и платен избор, напън върху гласоподавателите и корист с техните страхове за утрешния ден. По отношение на политическите съперници, без угризения се стигна до личностна дискредитация и блян за публичното им заличаване.

Въпреки тези изборни условия, изразяващите се още в неравномерен достъп до медии, фрапантно неравни финансови благоприятни условия, потреблението на държавен запас, в 58 общини претендентите за кметове на Българска социалистическа партия реализираха победи. Поздравяваме всички определени претенденти на Българска социалистическа партия и всички партийни структури, членове и симпатизанти на партията за проявената резистентност, неотстъпчивост при отстояването на нашите полезности и умеене да побеждават в неравна политическа борба! Победата в регионалните центрове на нашите претенденти за следващ път сподели, че за триумфа са нужни партийно-политическа подготовка, ясна политическа биография, принадлежност към партията и изразена гражданска позиция.

Успя ли обаче Българска социалистическа партия да разсъни дейните, младите, хората с позиции, апатичните, да даде вяра на обезверените и кураж на сплашените? Успя ли да завоюва доверието на омерзените и да стимулира недоволните? Превърнахме ли този психически запас в политическа сила и политически резултат? Убедихме ли обществото, че ние сме алтернативата за по-добро бъдеще на България? Превърнахме ли се в лице на смяната? Разширихме ли своето въздействие в локалната власт? Отговорът е „ не ”.     

Тежките условия при извършените избори обаче не са оригиналност, а и не могат да бъдат нито пояснение, нито опрощение за това, че Българска социалистическа партия на процедура повтори резултата си от локалните избори през 2015 година ГЕРБ завоюва 17 области, изгуби 6 и продължава да господства като първа политическа мощ в 25 области, макар отчетливата ерозия.

Очаквано управлението на Българска социалистическа партия даде положителни оценки за постигнатите резултати на МИ 2019. Несъмнено учредения за прочут оптимизъм дават четирите победи в кметските избори в регионалните градове, само че не можем да си затваряме очите за изгубването на Българска социалистическа партия от локалната власт в цели области на България. Внушаваната от управлението недействителна картина за завръщане на Българска социалистическа партия в ръководството е рисково, тъй като основава илюзорна визия за положението на партията и сполучливото й показване на последващи избори. Имаме частични триумфи тук-там, и то единствено при кметските избори; изцяло оттегляне в локалната власт; загуба на капацитет в общинските съвети; общини с един-двама съветници; цялостно неявяване в избрани региони на страната. Това не е завръщане!

За страдание, Българска социалистическа партия загуби трети следващи избори в последните 4 години. Продължава спад в поддръжката на всеки един от тези избори. 955 000 на парламентарните избори 2017 година, 474 000 на европейските избори 2019 година, до 433 367 на локалните избори 2019 година Това е устойчива низходяща наклонност на спад в доверието към Българска социалистическа партия, дължащ се на целеустремено подменяния темперамент на партията от демократична към властническа, от лява към популистка и консервативна; на грубото тъпчене на Устава и вътрешните правила, на силовото налагане на претенденти за кметове и листи за общински съветници.  

В навечерието на локалните избори ръководителите на Народно събрание на Българска социалистическа партия и на НПЩ оповестиха посредством медиите занижени изборни цели на Българска социалистическа партия - удвояване на броя на кметовете и увеличение с 1/3 на броя на общинските съветници. И до през днешния ден гласоподавателите на левицата и социалистите не разбрахме дали тези цели са реализирани и на какво съображение се вършат телевизионните заключения за завръщане, растящо доверие и подсилване на позициите на Българска социалистическа партия в локалната власт. Успехът в 4-те регионални града е важен, само че крайните резултати от изборите са оня справедлив измерител за положението и въздействието на Българска социалистическа партия в обществото, който няма по какъв начин да бъде пренебрегнат, деградиран, пресилен или прикрит. За да продължим напред ние се нуждаем от ИСТИНАТА за резултатите, от справедлив разбор и ясни заключения и дейности за излизане от настоящето положение на партията.

Стана ясно, че в хода на акцията доста от нашите претенденти бяха оставени сами, а други не получиха политическа поддръжка в случаите на разпра с тях от страна на силови и други структури, близки до ръководещата партия. Липсваше съгласуваност от страна на НПЩ на присъединяване на народните представители, членовете на Народно събрание и на ИБ за поддръжка на нашите претенденти за кметове и за общински съветници. Като политическа иновация може да бъде несъмнено изцяло държание на НПЩ, както и решението да няма национална акция за локалните избори. Отсъстваха националните тематики на левицата, както и нашите хрумвания и полезности. Липсваше акция за обосноваване на нашите членове и симпатизанти. Ниската изборна интензивност е в услуга на ГЕРБ поради следения и купения избор, само че Българска социалистическа партия не постави старания да стимулира българските жители да упражнят правото си на глас. Липсата на национална акция и на народен политически конфликт демотивираха гласоподавателите, трансфораха изборите в местни борби и подариха успеха на ГЕРБ.

Повечето от претендентите на Българска социалистическа партия нямаха явен политически профил и леви послания в акцията. В изборите най-близко до хората нашите представители не адресираха неравенствата в приходите сред столицата и регионалните градове, сред самите регионални градове, сред града и селото, опазването на здравето, образованието и жилищната политика. Напротив, неведнъж възприемаха тематиките на десницата за развиването на инфраструктурата, бизнес средата, данъчната и финансова политика на общините. Българска социалистическа партия постоянно е имало екпсертиза и виждане за развиването на локалната власт. На тези избори това напълно отсъстваше и то в навечерието на дебатите за Бюджет 2020, както и на идващия седемгодишен програмен интервал за европейско финансиране. Нашите гласоподаватели и симпатизанти не припознаха това управление и представителите ни като бранители на обществените права на жителите.

Какво постигнахме на локалните избори 2019 година:
    1. През 2015 година, след взаимното ръководство с Движение за права и свободи в кабинета Орешарски, имаме 60 кмета и 930 съветника. Сега имаме 58 кмета на общини, от които 27 са издигнати от Българска социалистическа партия, а останалите 31 са претенденти на локални обединения, инициативни комитети или други партии, подкрепени от Българска социалистическа партия. 6 от тези 32 кмета (Белица, Сатовча, Белоградчик, Гълъбово, Макреш) са издигнати от Движение за права и свободи, подкрепени от нас или сме в локална коалиция с Движение за права и свободи (Девин). На локалния избор тази година Българска социалистическа партия завоюва 1006 съветника. За съпоставяне Движение за права и свободи регистрират 47 кмета и 916 съветника.
    2. Вместо увеличение географията на наличието на Българска социалистическа партия тя се сви още повече:
    • През 2019 година Българска социалистическа партия няма нито един кмет на община в 7 области – Варна, Враца, Силистра, Сливен, Хасково, Кърджали и Стара Загора, където кметът на Гълъбово е повдигнат от МК Движение за права и свободи (Български социалдемократи, БДЦ), подсилен от БСП; популацията на тези 7 области (общо) е 1 626 937  души.
    • В други 7 области Българска социалистическа партия има по един кмет на община – Бургас, Габрово, Разград, Русе, Търговище, Шумен и Смолян (кметът на Девин е повдигнат от локална коалиция с ДПС); популацията на тези 7 области (общо) е 1 238 873 души.
    • В тези 14 области с население общо 2 865 810 души (при население на страната под 7 млн.) Българска социалистическа партия няма действително, осезаемо посланичество и въздействие.
    • Увеличението на общинските съветници 2015–2019 година е със 76 души (1006 общински съветника), при декларирана цел – 1200.
    • В безспорни числа Българска социалистическа партия има едвам 43 376 гласа повече от 2015 година От тях гласовете в София и Русе са 41 380 гласа.
    • В 25 общини нямаме съветници
    • В 23 общини имаме по един консултант
    • В 57 общини имаме по двама съветника
    • От 2930 села, които избират кметове имаме под 300 определени кмета, което е към 10% от определените кметове на обитаеми места. Има села, където записваме рекордно ниски резултати - в село Доктор Йосифово, област Монтана, да вземем за пример, Българска социалистическа партия има единствено ЕДИН глас.
    • В 10 регионални града Българска социалистическа партия е трета политическа мощ: Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Разград, Търговище, Добрич.
    • В 18 области града Българска социалистическа партия е втора политическа мощ: Перник, Кюстендил, Враца, София, Пловдив, Ловеч, Плевен, Габрово, Стара Загора, Русе, Силистра, Сливен, Шумен, Велико Търново, Ямбол, Бургас, Варна.

Какво ни споделят резултатите?
    • Широко рекламираната „ смяна “ съгласно Нинова, която в действителност е замяна на Българска социалистическа партия и пробутване на линии на разделяне и опълчване, не даде позитивен резултат и не докара до възходяща поддръжка.
    • Т. нар. визии за общините освен не бяха написани в доста от тях, само че в тези избори изчезна и националната визия, а предизборната платформа си остана в Габрово. Кандидатите на Българска социалистическа партия, в множеството случаи, разчитаха на лично творчество в идейно и политическо отношение. Обликът на партията в изборната акция не се прояви.
    • Липсваше акция на национално равнище, водена от ясни политически и идеологически позиции.
    • В следващи избори Българска социалистическа партия не съумя да употребява своята принадлежност към фамилията на европейските социалисти, не разбра и не се поучи от политиката на прогресивните сили в Будапеща против Орбан. Не употребява капацитета на социалистите Карл-Хайнц Ламберц, президент на Комитета на районите и на Елиза Ферейра – предстоящ комисар по районно развиване.
    • Подмладяването и обновлението на правилото на нови и непознати претенденти с неразбираемо отношение към Българска социалистическа партия докара до спад на мобилизацията вътре в структурите на партията, опълчване по места и отлив на гласове към други кандидатури и листи.
    • Обявената изборна цел беше „ повишение на резултата на Българска социалистическа партия “, а НЕ победа над ГЕРБ. Успехът на ГЕРБ пристигна закономерно на фона на занижените изборни и политически цели на Българска социалистическа партия.  
    • Решението на Народно събрание на Българска социалистическа партия за съдружната политика в тези избори беше подчинено на разбирането „ всички против ГЕРБ “. На избрани места политиката на съюз с цивилен и демократични организации против авторитаризма, налаган от ГЕРБ се оказа вярна, само че въпреки това има редица образци, в които натискът на управлението върху локалните структури и насилствените обединения се отразиха на мотивацията на левите гласоподаватели и на изборния резултат. Формулата всички против ГЕРБ при отсъствието на други политически критерии докара до загуба на ориентир и гласове.
    • В последна сметка така наречен „ смяна “ на Нинова е една от аргументите за отсъствието на Българска социалистическа партия от изборната карта на България в 14 области, това е половин България! Действията на управлението трансформират Българска социалистическа партия от всеобща и програмна в районна и електорална партия.

Днес се нуждаем освен от признание на ИСТИНАТА и от справедлив разбор на резултатите за същинското положение на партията, само че и от незабавни на практика стъпки за подсилване и укрепване на тези структури, които националното управление безпардонно пренебрагна, целеустремено разцепи и продължително отслаби.

64 подписа на членове на Народно събрание на Българска социалистическа партия с искане за осъществяване на съвещание на Националния съвет за основаната обстановка във Варна, Сандански, Симитли и на други места, се оказаха незадоволителни, с цел да провокират паника в ИБ и в НПЩ във връзка очертаващите се пагубни изборни резултати, съчетани с разрушителни процеси в съответните общински организации на партията.

Хасково, Казанлък, Чирпан, Долни чифлик, Монтана, Видин, са единствено част от общинските организации на партията, редовно преследвани от управлението. Организации, в които бяха отстранявани ръководители, бяха подменяни делегати на конференции и други групови органи (общински препоръки, изпълнителни бюра), бяха отнемани пълномощни, бяха запечатвани здания и пространства на локалните организации, бяха силово налагани листи за общински съветници, бяха подменяни структури посредством недействителни описи, а тук-там членският импорт се внася от ръководителите на общински структури за прикриване на действителния членски състав и така нататък, и така нататък Все дейности в жестоко нарушаване на Устава на Българска социалистическа партия. А какви са резултатите?

Варна беше най-яркият образец за противоуставни дейности от страна на управлението в навечерието на изборите. По невиждан метод беше наложена кандидатура за кмет на града и беше сменена цялата листа за общински съветници, одобрена от делегатите на Градската партийна конференция. ГЕРБ безапелационно завоюваха кметската конкуренция, а нашият претендент остана трети. Общинските съветници от Българска социалистическа партия се усилиха от 5 на 8, като общият брой съветници във Варна е 51. Протиувоставните дейности на националното управление, които разединиха локалната ни конструкция и доведоха до неприятното ни показване на локалния избор, трансформира Българска социалистическа партия във допустимо най-удобният конкурент на ГЕРБ. Доказателство за това е и гласуването за избор на ръководител на Общинския съвет във Варна. Преди дни стана ясно, че седем от осемте новоизбрани (силово наложени от националното ръководство) общински съветници на Българска социалистическа партия са подкрепили кандидатурата на ГЕРБ за поста ръководител на Общинския съвет.

В Хасково след оповестеното от председателката „ излекуване “ на организацията загубихме изборите за кмет на първи тур, а в региона нямаме нито един общински кмет. Българска социалистическа партия ще има 6-ма членове на общинския съвет, което е с 4 повече спрямо 2015 година, само че Общинският съвет на Хасково се състои от 41 общински съветника.

В област Стара Загора обстановката също е доста тревожна. От общо 11 общини в региона през днешния ден Българска социалистическа партия би могла да регистрира някакво наличие единствено Гълъбово, само че би трябвало да подчертаем, че претендентът е повдигнат от локална коалиция Движение за права и свободи (Български социалдемократи, БДЦ), подсилен от Българска социалистическа партия. В Казанлък претендентът на ГЕРБ си обезпечи трети мандат като завоюва изборите на първи тур. В девет от селата на територията на общината и гр. Шипка има определен кмет на първи тур. Нито едно от тях не е извоюван от претендент на Българска социалистическа партия, а в някои от обитаемоте места сме трета политическа мощ. Отчита се като огромен триумф увеличението на броя на общинските ни съветници в Казанлък с 4 индивида, без значение, че остава неизяснена политическата преданост на новоизбраните ни представители към Българска социалистическа партия. В Казанлък ще имаме 9 общински съветника от общо 37. Очевидно чисто аритметичното повишаване на броя обшински съветници в Казанлък, Хасково и в доста други места по страната няма да докара до осезаема смяна в съотношението на силите или до повишаване на въздействието на Българска социалистическа партия в локалните общински препоръки.

Председателят на Общинския съвет на Горги Дамяново Светослав Илиев, подаде оставка „ по отношение на незадоволителните резултати от отминалите локални избори, оскърбление от политическата система в България и противоречие с политиката водена от управлението на Българска социалистическа партия “.

Колективното начало във действието на нашата партия се подмени с едноличен диктат, а виновната полемика с цялостна непоносимост към другите отзиви, отстоявани от социалистите. Става все по-ясно, че налагането на така наречен директен избор на ръководител на партията е съсредоточен израз на властническия метод и опит посредством Устава да се закрепи едноличната власт на ръководителя на Българска социалистическа партия, което е замяна на политическата и идейна същина на Българска социалистическа партия.

Неуспешната акция от изборите за европейски парламент, както и одеве миналата за локални органи на самоуправление, демонстрират, че не става дума за инцидентни неточности, а за изцяло сбъркан политически курс на партията. Този курс се характеризира с сменените достоверни полезности на левицата, замяна наречена „ ляв консерватизъм “. Подмяната „ Нови лица “ докара до разтрошаване на партийни структури, до концесиониране на партийни листи, за бизнес ползи и подмолни сделки с други политически сили.  

Налаганата линия на „ разтваряне на Българска социалистическа партия “ към и измежду неразбираеми политически, а постоянно и бизнес общности, докара до обезличаване и неразпознаваемост на самата партия.

Реакцията от страна на управлението на двете изборни загуби през тази година демонстрира, че не може да има никакви упования то да осъзнае потребността от неотложен поврат към възобновяване на работещо единодушие изпод нагоре, без каквото партията е обречена. С политическия курс на това управление Българска социалистическа партия не може да завоюва последващи избори, ще пораства единствено толкоз, колкото е комфортно на ГЕРБ и ще се радва само на второстепенната политическа роля на „ завърнал се участващ “ във властта.

Пропиляхме три избора и четири години, в които нееднократно българското общество ясно показва, че желае обществено насочена смяна. Неуспехът на Българска социалистическа партия на двата избора през тази година сподели, че ние се нуждаем от същинско обновяване, което да трансформира партията в действителен конкурент и опция на настоящето ръководство, предлагайки мечтаната смяна. Така Българска социалистическа партия ще се отвори към политическия център и към жителите, ще възвърне и разшири позициите си в обществото, в селата и цели региони на страната. Вместо екзотични хрумвания за неявяване от Народното събрание, да възвърнем парламентарната си мощ и да демонстрираме явен управнически капацитет. Необходимото отваряне на Българска социалистическа партия към политическия център и към жителите може да бъде осъществено единствено в случай че Българска социалистическа партия се трансформира в същинска опция на ГЕРБ и предложи мечтаната смяна.  

Ръководството на Българска социалистическа партия през тези години обаче възприе като първостепенна задача пречистване на партията по свое убеждение, като на тази цел беше подчинена даже предизборната акция.

Нашата мощ ще се възвърне, когато изрично отхвърлим настоящия чисто апаратен, унищожителен жанр и способ на ръководство на партията и на тяхно място още веднъж утвърдим демократичното начало, неотменимото уставно право на локалните организации да вземат своите решения на кого да гласоподават доверие и по какъв начин да провеждат активността си по места. Нужна ни е не фасадна смяна, водеща до остри вътрешни противодействия и спорове, до разрушение на цели общински организации, не опити за изолираност на наши приятели, а в противен случай - градивно, с внимание и почитание към всички членове и фрагменти на партията отношение, с отваряне към хората на наемния труд, интелигенцията, студентството, прогресивните юношески групи и придвижвания. Тогава ще си възвърнем самочувствието на най-демократичната партия през днешния ден у нас и ще можем да привличаме все по-широка поддръжка.

Но такава смяна, належащо за бързото възобновяване на партийното единение и правоспособност, постанова промяната на ръководителя и на ИБ на Народно събрание на Българска социалистическа партия и оставка на НПЩ! Да, решителна стъпка, която обаче е неизбежна, в случай че желаеме Българска социалистическа партия още веднъж да се съобщи като притежател на нужната опция на статуквото, вместо да остане в ролята на вторичен съизвършител в поддържането му!

Нека всеки социалист, партиен член и последовател на левите хрумвания помогне на Българска социалистическа партия да остане партия, която носи концепциите за обществена правдивост и солидарност; бори се за реализиране на друго по-добро бъдеще и качество на живот; отстоява обществено насочено и демократично ръководство на България. Това са задачите на същинската смяна!

15.11.2019 година
София

    1. Емил Райнов
    2. Чавдар Георгиев
    3. Емил Костадинов
    4. Пламен Младенов
    5. Атанас Мерджанов
    6. Ана Пиринска
    7. Димитър Здравков
    8. Георги Божинов
    9. Юрий Асланов
    10. Валери Жаблянов
    11. Красимир Янков
    12. Катя Николова
    13. Велислава Дърева
    14. Сергей Станишев
    15. Антон Кутев
    16. Георги Пирински
    17. Георги Юруков
    18. Димитър Дъбов
    19. Михаил Миков
    20. Борислав Гуцанов
    21. Радо Илиевски
    22. Божидар Йотов
    23. Наско Анастасов
    24. Захари Захариев
    25. Жори Алексиев
    26. Юлиян Гошев
    27. Цветелина Дочева
    28. Явор Гечев
    29. Лъчезар Костов
    30. Силвия Първановска
    31. Венцислав Василев
    32. Апостол Димитров
    33. Светла Такева
    34. Мая Шишкова
    35. Румен Банков
    36. Атанас Пъдев
    37. Борис Цветков
    38. Димитър Генчев
    39. Катерина Янчева
    40. Ангел Найденов
    41. Лало Кирилов
    42. Дора Янкова
    43. Георги Гергов
    44. Атанас Петков
    45. Любомир Паунов
    46. Георги Търновалийски
    47. Галин Дурев
    48. Димитър Б. Здравков
    49. Атанас Телчаров
    50. Румяна Сидерова

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР