Снимка: БулфотоВарненският апелативен съд разгледа днес протест на държавното обвинение

...
Снимка: БулфотоВарненският апелативен съд разгледа днес протест на държавното обвинение
Коментари Харесай

Протест и жалба пред Апелативен съд – Варна срещу 13 годишна присъда за убийство

Снимка: Булфото

Варненският апелативен съд прегледа през днешния ден митинг на държавното обвиняване в Шумен и тъжба на гражданския просител и частен обвинител против 13 годишна присъда на Окръжен съд – Шумен (ОС – Шумен) за убийството на 49 годишна жена, осъществено преди близо 2 години и половина.

В края на м.август предходната година първата правосъдна инстанция в изискванията на кратко правосъдно разследване е признала Стефан Стефанов за отговорен в това, че на неустановена дата в интервала 13-15 август 2016 година в Шумен съзнателно умъртвил Галина Дим. и го е осъдил на 13 години отнемане от независимост, които да изтърпи при първичен непоколебим режим. Оценка за съвместимост – Шумен е оправдал подсъдимия в това, убийството да е осъществено преднамерено. Със същата присъда Стефанов е наказан да заплати на сина на убитата жена 100 000 лв., като обезщетение за претърпени неимуществени вреди, ведно със законната рента от датата на осъществяване на действието до окончателното погашение на сумата. Подсъдимият е наказан да заплати и близо 6000 лв  разходи по делото.

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна напомня, че сигнал за изчезналата Галина подал синът й от предходен брак. На 21 август 2016 година при инспекция в дома на подсъдимия полицейски чиновници разкрили и иззели остатъци от разчленен мъртвец на жена в напреднал етап на разлагане.

В хода на правосъдното разследване пред първата правосъдна инстанция, вследствие на назначените експертизи, на разбора на събраните гласни, писмени доказателства и други материали, съдът е показал, че убийството на 49-годишната Галина е осъществено в интервала от 13 до 15 август в дома на подсъдимия. Жената е била с пет прободно-порезни пострадвания с нож. Два са били смъртоносните удари в региона на шията. Смъртта на Галина настъпила от остра кръвозагуба в резултат на прерязването на магистрални кръвоносни съдове.

След убийството последвали серия от безредни дейности. Подсъдимият намерил спестените от работа в Канада пари на Галина, купил с тях автомобил, с който да транспорти тялото на жертвата си, само че аварирал. Същият ден закупил и моторна резачка, с цел да разчлени тялото на жена си. За тленните остатъци купил и чували, в които да ги постави и извози от вкъщи си.

Днес прокурорът от Апелативна прокуратура – Варна не поддържа митинга на сътрудниците си от Шумен. Той намира, че първоинстанционната присъда е учредена на сериозен разбор на събраните доказателства, открити и потвърдени по неоспорим метод. Прокурорът напомни, че съжителството сред подсъдимия и Галина, които имали щерка, бил трагичен през цялото време. Кавгите и побоищата сред тях били нормални. На два пъти дамата е посещавала сестра си в Канада и се е завръщала в общия им дом в Шумен. Има доказателства, че макар сериозното отношение на фамилията на потърпевшата жена към Стефан, тя не е предприемала дейности, с цел да го напусне дефинитивно. Заради насилието обаче, упражнявано по отношение на нея, с решение на Шуменския областен съд подсъдимият е имал възбрана да приближава фамилния дом за период от 18 месеца. Със съглашение е завършило и досъдебно произвеждане за несъблюдение на правосъдно решение за отбрана от домашно принуждение.

Прокурорът от Апелативна прокуратура намира, че Оценка за съвместимост – Шумен вярно е квалифицирал действието като съзнателно ликвидиране, което обаче не е било авансово подготвяно. Според обвиняването, анализът на безредните дейности на подсъдимия, осъществени след убийството също водят до заключението, че липсва умисъл за действието.

Адвокатът на Стефанов показа изводите на прокурора от Апелативна прокуратура и също като обвиняването изиска от втората правосъдна инстанция да удостовери 13 годишната присъда на Оценка за съвместимост – Шумен като обективна,  стимулирана и близка до оптималния размер от 15 години, очакван от закона.

На противното мнение е отбраната на гражданския просител и частен обвинител, който твърди, че има задоволително доказателства за съществуването на умисъл за ликвидиране. Адвокатът на сина на убитата жена упорства делото да се върне на етапа на досъдебното произвеждане, с цел да бъдат отстранени позволени тогава процесуални нарушавания.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в открития от закона 2 месечен период.

 

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР