Снимка: БулфотоВарненец, арестуван преди време пред поликлиниката в Аспарухово заради

...
Снимка: БулфотоВарненец, арестуван преди време пред поликлиниката в Аспарухово заради
Коментари Харесай

Варненец осъди прокуратурата за причинени душевни травми и дискомфорт

Снимка: Булфото

Варненец, задържан преди време пред поликлиниката в " Аспарухово " поради обиди и закани към служители на реда и доктор, осъди прокуратурата да му заплати обезщетение за причинени претърпени душевни премеждия и дискомфорт, научи  Varna24.bg

В решение на Районния съд Варна от началото на юли 2019 година се показва, че мъжът е бил непозволено арестуван и Прокуратурата би трябвало да му изплати обезщетение от 1800 лева за случай от преди три години.  

Първоначално мъжът изискал сумата от 5 000 лева за прочувствените контузии, последица от неправомерното му привличане като обвинен и като обвиняем за непочтено държание.

Случаят е от 10 март 2015 година, когато пред постройката на ДКЦ " Св.Иван Рилски " в " Аспарухово " мъжът е бил задържан за направил непристойни дейности, жестоко нарушаващи публичния ред и изразяващи очевидно пренебрежение към обществото, а точно - псувал и отправял нецензурни думи и обиди към чиновници на СОД-Варна, както и към дежурния доктор.

Задържаният обаче оспорил обвиняването и декларирал, че не е отправял обидни изрази. Поведението, което е имал в късната нощ на 10.03.2015г. пред сградата на ДКЦ " Св.Иван Рилски " в кв.Аспарухово е било подбудено от блян да окаже неотложно подпомагане на съществено потърпевш негов другар. С него дружно изливали плоча денем и вечерта били в дома на домакина. Тръгвайки си, приятелят му паднал неприятно и се наранил в региона на главата. От раната изтичала щедро количество кръв, която не можели да спрат, а той самият бил несъответстващ. В този миг бил мощно уплашен и обезпокоен за живота и здравето му, като единствената му мисъл е да му помогне. Незабавно го транспортирали с автомобил на сина му до незабавен кабинет на поликлиниката в кв. " Аспарухово ". Страхувал се доста за живота му, като смятал пострадването в главата за рисково. Разчитал на незабавната помощ и на професионалните дейности на дежурния доктор в незабавния кабинет.

Лекарят излязъл от кабинета си и отишъл до джипа, в който на предната седалка стоял беззащитен потърпевшият, погледнал го незадълбочено и споделил, че казусът не е за него.  Лекарят не направил даже опит да го огледа от близко, да промие раните или да го превърже с цел да спре кръвотечението и се върнал в кабинета си.

Мъжът позвънил още веднъж на звънеца до вратата на дежурния доктор, с цел да разбере какво става и дали на приятеля му ще му бъде оказана някаква помощ. Едва тогава лекарят му съобщил, че се е обадил за кола за спешна помощ.

Докато чакали, пристигнала патрулна кола на Четвърто РУП-Варна с трима служители на реда, а малко по-късно пристигнали и двама охранители от СОД-Варна. Разбрали при диалог, че след повторното му позвъняване лекарят е натиснал паник бутон. При идването на полицейските чиновници същите взели от мъжа и от джоба на потърпевшия му другар документи за идентичност. Служителите на Министерство на вътрешните работи разговаряли и с доктор Боев, с цел да изяснят случилото се и го запитали дали има някакви искания към двамата, а той дал отговор, че няма такива.

Продължителното време на изчакване на кола за спешна помощ и различен доктор, който да окаже помощ на пострадалия, накарало мъжът обаче да се усеща уплашен и разтревожен. Движел се непрестанно пред стълбището, водещо до кабинета и говорел високо за терзанията си, тъй като бил засегнат от бездействието на дежурния доктор, само че не е проявявал по отношение на който и да е експанзия или да насочва лични обиди към лекаря или пристигналите по-късно чиновници на Министерство на вътрешните работи и COT. Случаят завършил с отвеждането на приятеля му в болница, само че и с формирано досъдебно произвеждане. 

След следствието му е повдигнато обвиняване и е предаден на съд. 

Видно от заключението на назначената на досъдебното произвеждане правосъдно - психиатрична експертиза, е, че мъжът страда от биполярно афективно разстройство, което под влияние на случая с приятелят му и използвания от него алкохол е асъдействало за държанието му.

По това обвиняване мъжът бил оневинен от Районния съд, който приел, че дейностите му, са укорими единствено от позиция на морала, само че не могат да бъдат извадени от подтекста на протичащото се същата вечер. 

Съдът намира, че държанието на подсъдимия не би могло да бъде квалифицирано като хулиганско деяние, защото въпреки да нарушава в някакъв аспект съществуващият правопорядък, не заплашва в такава мощна степен открития правов ред в страната, нито пък е открита проявена вербална или физическа експанзия към други лица. В казусът способените дежурни полицейски чиновници в РПУ не са намерили съображение за сформиране на акт по УБДХ. 

Представителят на Районна прокуратура гр.Варна изискал от състава да постанови неоправдателна присъда и да бъде наложено наказване " Лишаване от независимост ". Съдът обаче постановява оправдателна присъда, която е протестирана от прокуратурата и делото се гледа на две инстанции. 

През целият този интервал от привличането му като обвинен до постановяване на окончателното решение на ВОС, въз основа на напрежението се нараснали и зачестили рецесиите, в които мъжът изпада. Това го карало да се усеща дискомфортно, също и пред околните му, които го познават добре и забелязали забележимото увеличение на безпокойството и напрежението, които непрестанно изпитвал до привършване на делото във ВОС. Това се отразило и в връзките му в фамилията ми. Чувствал се беззащитен и некадърен да се грижи пълноценно за фамилията си и за двете му малолетни деца. Това доста се отразило и в държанието му пред близки и другари, като се тормозил, че в случай че бъде наказан, няма да може да продължи и сполучливо да се лекува от заболяване си.

През цялото време мисълта, че може да бъде осъден, защото се молел на доктор да помогне на засегнат човек, не му давала покой.

От документите по делото обаче излиза наяве, че мъжът е имал предишни осъждания. През 2014 г.  за причиняване на междинна телесна щета е бил наказан на 10 месеца затвор, сменени с три години изпитателен период. 

Споразумение със съда от 2016г. демонстрира, е  приет за отговорен за шофиране в нетрезво положение по ул. " Първи май ", посока кв. " Аспарухово " през септември 2015 година Тогава му е наложена пробация и е отнета шофьорската му брошура. 

Вследствие на изложеното съдебният състав заключил, че изказванията на ищеца за интензитета на негативните му прекарвания са мощно пресилени, защото не за първи път е подложен на наказателно гонене.

В умозаключение съдът взема решение, че осъжда Прокуратурата да заплати обезщетение за причинени неимуществени вреди, изразяващи се в претърпени душевни премеждия и дискомфорт в размер на 1800 лева, както и направените съдебни разноски.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР