снимка: БулфотоВажно за всеки с деца. Ето какво напомнят от

...
снимка: БулфотоВажно за всеки с деца. Ето какво напомнят от
Коментари Харесай

НАП: До края на годината се подават документи за данъчни облекчения за деца

снимка: Булфото

Важно за всеки с деца. Ето какво припомнят от Национална агенция за приходите:

До края на декември служащите или чиновниците би трябвало да показват нужните документи пред своите работодатели по главното трудово правно отношение, в случай че желаят да употребяват данъчните облекчения за деца посредством тях.

За това припомнят от Националната организация по приходите. Двете заявления, които би трябвало да се подадат до 31 декември  – за прилагане на данъчното облекчение за деца по член 22в и данъчното облекчение за деца с увреждания по член 22г от Закона за налозите върху приходите на физическите лица (ЗДДФЛ), могат да бъдат открити на интернет страницата на Национална агенция за приходите – www.nap.bg

И през тази година не се изисква писмена декларация от другия родител, че той няма да употребява облекчението. Дадена е опция и двете облекчения – за деца и за деца с увреждания, да се употребяват от двамата родители, когато приходите на единия не са задоволителни, с цел да употребява облекченията в цялостен размер. В тези случаи разликата може да се употребява от другия родител посредством подаване на годишна данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ. Данъчните облекчения не могат да се употребяват посредством работодателя, в случай че родителят не е заявил, че няма подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности.

Данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания за 2020 година могат да се употребяват по два метода.

Първият метод е посочения към този момент посредством работодателя по главното трудово правно отношение, който е длъжен да извърши годишно облагане на приходите от трудови правни отношения на съответното лице в период до 31 януари 2021 година

Вторият метод е с подаване на годишната данъчна декларация до 30 април 2021 година. Към нея би трябвало да се приложи и съответния пример на декларация за прилагане на данъчното облекчение за деца или за прилагане на данъчното облекчение за деца с увреждания. От 2020 година отпадна задължението към годишните данъчни заявления да се ползват копие на годно решение на ТЕЛК/НЕЛК за прилагане на данъчното облекчение. И двата типа облекчения се употребяват до размера на сумата от годишните данъчни основи. Когато сумата на годишните данъчни основи е по-малка от размера на данъчното облекчение, разликата може да се употребява от другия родител с подаване на годишна данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ.

Други данъчни облекчения, които може да се употребяват през 2021 година отново с подаване на годишна данъчна декларация за приходи през 2020 година са:

–           -Данъчно облекчение за лица с понижена продуктивност.

–           Данъчно облекчение за персонални вноски за непринудено обезпечаване и обезпечаване.

–           Данъчно облекчение за персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране.

–           Данъчно облекчение за дарения:

–           Данъчно облекчение за млади фамилии.

–           Данъчно облекчение за осъществени безкасови заплащания, уредено в член 22д от ЗДДФЛ

Офисът на Национална агенция за приходите в Русе припомня, че всички данъчния облекчения могат да се употребяват, при изискване че данъчно задълженото лице няма подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности към датата на подаване на годишната данъчна декларация. Проверка за съществуването на такива отговорности може да се направи на интернет страницата на Национална агенция за приходите с личен идентификационен код – ПИК, който е безвъзмезден и може да се получи във всеки офис на Национална агенция за приходите.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР