Снимка: БулфотоВ три кравеферми и в една овцеферма в севлиевските

...
Снимка: БулфотоВ три кравеферми и в една овцеферма в севлиевските
Коментари Харесай

Д-р Пенчоков: В три кравеферми и една овцеферма в Габровска област има заразени с ку-треска хора и животни

Снимка: Булфото

В три кравеферми и в една овцеферма в севлиевските села Ловнидол и Крамолин и в габровското село Съботковци има 19 души, инфектирани с ку-треска, деветима от които са ветеринарни лекари. Положителните проби са 14, хората нямат клинични прояви и заболяването протича безсимптомно, а у петима са открити антитела, което значи, че са преболедували. Това заяви през днешния ден доктор Николай Пенчоков, шеф на Регионалната ревизия /РЗИ/, написа Novini.bg.

Заболяването не е ново, то е известно от десетилетия под името Кланична тресчица или Балкански грип, изясни доктор Пенчоков след съвещание на Областната епизоотична комисия, по отношение на откритото огнище на Ку-треска в района. Той посочи, че огнище на заболяването е имало през 70-те години на предишния век, а през 2018 година ку-треската се е върнала в Габровско, както и в други райони в страната.

Предстои взимане на проби от контактните лица, макар, че човек не може да се болести от други хора. Заразяването става от заболели животни или от кърлежи, пренасящи заболяването. Заразено месо, сирена и кашкавали, които не са добре узрели, както и непастьоризирано мляко могат да заразят хората с ку-треска, по тази причина е доста значимо да не се купуват и употребяват артикули, които не са минали хигиеничен надзор, уточни доктор Пенчоков. По думите му животните се заразяват между тях от общи пасища, където пасат и заболели животни, заболяването се придвижва и от кърлежи.

Д-р Светослав Спасов, шеф на ОДБХ в Габрово осведоми, че в средата на април са взети проби от 7 животновъдни обекта в 6 обитаеми места от региона. Връчени са наставления на всеки от притежателите на фермите, където е имало позитивни проби, а притежателите би трябвало да изберат дали да имунизират животните или да ги лекуват с антибиотици.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР