снимка: БулфотоВ събота се месят и пекат козунаците.На този ден

...
снимка: БулфотоВ събота се месят и пекат козунаците.На този ден
Коментари Харесай

Днес е Велика Събота

снимка: Булфото

В събота се месят и пекат козунаците.

На този ден дамите посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и самун за душите на мъртвите.

Днес е Велика Събота. В последния ден от Страстната седмица православната черква напомня погребението и слизането в пъкъла на Исус Христос. В края на деня час преди среднощ стартира и празничната великденска работа, за символиката на този ден, изяснява Врачанският митрополит Григорий.

„ Това е един необикновен ден, който приключва Страстната седмица и който е денят сред страданията, разпятието и погребението на Господ Исус Христос и неговото славно възкресение от мъртвите “, съобщи митрополит Григорий, който е включен в състава на българската църковно - държавна делегация. Тя отпътува за Ерусалим, с цел да получи и донесе довечера у нас Благодатния огън:

„ Огънят ще бъде доставен някъде към 19 часа на летище „ София “. След като бъде посрещнат тържествено, делегации, които ще бъдат от всички епархии, ще го понесат във всички краища на страната “.

Благодатният огън всяка година слиза часове преди празника по невероятен метод в параклиса на Божи гроб в Ерусалим, а в началото пламъкът има необикновени свойства, споделя още митрополит Григорий:

„ Едно знамение, с което Господ Исус Христос свидетелства за своето възкресение и свидетелства също за своята огромна обич към човечеството “.

Тържествените богослужения за Възкресение Христово в цялата страна ще стартират в 23,30 часа. Службата в патриаршеската катедрала „ Свети Александър Невски “ ще може да наблюдавате посредством директното предаване по стратегия „ Хоризонт “ на Българското национално радио.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР