Снимка БулфотоВ разгара на кризата с коронавируса главният държавен здравен

...
Снимка БулфотоВ разгара на кризата с коронавируса главният държавен здравен
Коментари Харесай

Главният здравен инспектор остана без заплата заради депутатите

Снимка Булфото

В разгара на рецесията с ковид основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев остана без заплата. Това се разбра от думите на ръководителя на националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, написа mediapool.bg .

Причината Кунчев да работи без заплащане е изненадващо препоръчаното от ГЕРБ и признато късно нощес решение, според което министър председателят, депутатите, министрите и техните политически кабинети, както и шефовете на държавни агенции да не получават заплати по време на изключителното състояние. Първоначалната концепция на ръководещата партия беше депутатските заплати да бъдат замразени на равнището от декември (близо 3900 лева), само че часове след популистки спор и наддаване сред партиите в Народното събрание какъв брой доста да бъде орязването, от ГЕРБ надцакаха всички и предложиха хонорари да няма и то освен за Народното събрание. Поправката не важи за президента, вицепрезидента и правосъдната власт, които сами би трябвало да решат за своите заплати. Прието бе спестените пари да отиват за разноски към ковид.

Кунчев е част от политическия кабинет на здравния министър. Така в този момент държавният основен контрольор, който сега е в щаба за битка с ковид, ще работи гратис. В същото време по решение на депутатите възнаграждението му ще отива като подаяние за оправянето с епидемията. За да има въпреки всичко някакви приходи, Кунчев също ще получи един тип подаяние - останалите специалисти в щаба против Covid 19 ще му дават част от заплатите си.

Мутафчийски загатна за отнетата заплата във вторник при започване на постоянния бирфинг на щаба. Той насочи поздравленията си във връзка професионалния празник на медицинските служащи 7 април и обърна изключително внимание на тези, които са на първа линия в битката с коронавирса.

" В тази връзка обявихме и акция за събиране на помощи. Главният здравен контрольор остана без зплата. Така че ние ще отделим от нашите заплати, с цел да го компенсираме за неимоверните старания, които поставя ", сподели по-късно Мутафчийски.  

Кунчев е част от националния действен щаб за битка с ковид, чиито членове работят непрестанно. За разлика от тях депутатите прекратиха постоянните си съвещания и взеха решение да се събират единствено при неотложни тематики. Въпреки това в понеделник съвсем целия ден се занимаваха със собствените си заплати и тези на останалите висши длъжности в страната, чиито хонорари са обвързани с техните.

Това се наложи поради публичния скандал към следващото планувано покачване на възнагражденията им до 4248 лева от 1 април. Премиерът Бойко Борисов подреди на ГЕРБ да внесат предложение за заледяване на заплатите им по време на изключителното състояние, само че при разискването в пленарната зала всички други партии без Българска социалистическа партия желаеха още по-голямо орязване на парите. НФСБ предложи националните избраници да работят без заплати до края на изключителното състояние (13 май). Накрая ГЕРБ взеха решение да създадат точно това. Същевременно партиите бяха лишени и от държавни дотации за времето на рецесията.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР