Снимка БулфотоВ близките няколко месеца не се очертават резки движения

...
Снимка БулфотоВ близките няколко месеца не се очертават резки движения
Коментари Харесай

Търговци: В близките няколко месеца не се очертават резки движения на цените на горивата

Снимка Булфото

В околните няколко месеца не се обрисуват внезапни придвижвания на цените на горивата.

Това сподели пред публицисти в Боровец Живодар Терзиев, ръководител на Българската петролна и газова асоциация /БПГА/, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той посочи, че въпреки всичко цените в страната се въздействат най-много от интернационалната конюнктура и цените на тържищата. В България има три мита, свързани с цените на горивата - първият е сезонноста на цените, вторият - че цените тук не са свързани с интернационалните цени и третият, че цените бързо се подвигат, само че мъчно се смъкват, сподели Живодар Терзиев.

Всички си спомняме ценовия пик на тържищата след 14 септември, когато бяха ударени рафинериите в Саудитска Арабия. Българският пазар реагира умерено като стоковите наличия ни разрешиха да не вършим незабавно покачвания на цените. Сега ценовите равнища са съвсем на тези, от началото на септември, въпреки че в интервала 16 - 20 септември бяхме с една концепция над междинните равнища, сподели Живодар Терзиев.

Средната интернационална цена на едро за 1000 литра дизел, превалутирана в лв. е 922 - 923 лв., до момента в който у нас тя е 911 лв., сподели Живодар Терзиев. Тоест, българският пазар на горива на едро се движи под най-ниските цени за интернационалния пазар, уточни Терзиев. В цената от 911 лв. са включени разноските за логистика, за превоз, за военновременни ресурси и другите складови разноски. Ако към интернационалната цена се прибавят тези разноски, те ще са еквивалентни на 935 - 940 лв. за 1000 литра на едро за дизела, посочи Терзиев.

На черно, в незаконни обекти, дизелът се търгува по 1.60 лв. за литър, а дизел с платени налози и акцизи на цена 1.60 лв. няма, съобщи Живодар Терзиев.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Комент
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР