Снимка БулфотоВ България вносът на плодове и зеленчуци е около

...
Снимка БулфотоВ България вносът на плодове и зеленчуци е около
Коментари Харесай

Вносът на домати у нас - 90% от Гърция

Снимка Булфото

В България вносът на плодове и зеленчуци е към 90% съгласно статистка на браншовите асоциации. " По наши изследвания данните не са в такива рамки, само че организираме редом проучване ", разяснява пред БНР заместник-министърът на земеделието Чавдар Маринов.

Той напомни, че следва основаването на указател на търговците на плодове и зеленчуци, като задачата е цялостна проследяемост и регулация на вноса. По думите му тази база данни ще бъде обвързвана със структурите на Национална агенция за приходите, на Агенция " Митници " и на БАБХ.

" Целта не е да забраняваме търговията на плодове и зеленчуци, задачата е контролиране, с цел да знаем какво консумираме. Целим модела, прилаган в Гърция – всеки търговец е осведомен, че няма по какъв начин да отиде свободно на пазара в Солун и да предлага български домати или краставици. Това е тип отбрана за родното произвеждане на плодове и зеленчуци. Целта е да се търгува при ясни правила и проследимост ", акцентира Маринов.

Заместник-министърът показа концепцията за " пресен плод ", постоянно прилагана в Европа – набирането на продукта се случва в границите на 24 часа, след което той се закарва в търговски обект, който е в радиус не повече от 150 км.

" Така считаме, че ще подкрепим доста българските производители. Би следвало до септември да имаме първични резултати по реализирането на тази концепция ", твърди Чавдар Маринов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР