Снимка Булфотоутсорсинг индустрията търси своите нови 20 хиляди служители в

...
Снимка Булфотоутсорсинг индустрията търси своите нови 20 хиляди служители в
Коментари Харесай

Аутсорсинг индустрията отчита нужда от 20 000 служители

Снимка Булфото

утсорсинг промишлеността търси своите нови 20 хиляди чиновници в идващите две години. Това стана ясно по време на конференция, отдадена на аутсорсинг промишлеността и развиването й у нас. В конференция данни за аутсорсинг промишлеността за 2016 година показа Пламен Цеков, член на УС на Българската аутсорсинг асоциацията, написа News.bg.

За 2016 година аутсорсинг промишлеността е имала 3.6% дял от Брутният вътрешен продукт или 1.5 милиарда лева доход. Очакванията са до 2020 аутсорсингът да има дял от 4.2% в стопанската система. 

На процедура тя образува главният гръбнак на междинната класа, защото дава работа на младежите с инженерни знания и езикови знания. Освен това секторът е напълно бял. На процедура всички са с трудови контракти и напълно платени осигуровки.

За 2016 година хората, които са заети в аутсорсинг промишлеността са 47 800 в цялата страна. Очаква се до 2020 година в бранша да бъдат заети 62 000 души. Към средата на тази година ще стане ясно какъв брой тъкмо са заетите за тази година. Очакванията са, че броят им се е повишил към 10-12%.

Търсят се основно ИТ и софтуерни експерти. Вече не се търсят хора, които единствено знаят непознат език. Отварят се от ден на ден центрове по ръководство на човешки запаси, финансов и счетоводен аутсорсинг. До 2020 година промишлеността търси своите нови 20 хиляди чиновници.

За развиването на аутсорсинг промишлеността са нужни две предпоставки - човешки капитал и офис здания. В бранша работят младежи, висшисти, висококвалифицирани софтуерни инженери и програмисти. Това е и главното предизвикателство пред фирмите. Вече се усеща в България и в София дефицит на работна ръка. Така огромна част от фирмите мъчно могат да осъществят напредък, защото стартират да се конкурират между тях, да притеглят хора от прилежащи на тях компании. Търсят се и благоприятни условия да бъдат изнесени някои от дейностите отвън София.

80% от аутсорсинг промишлеността е съсредоточена в София. Други градове, които притеглят фирмите в сектора са Варна, Бургас, Пловдив.

Владимир Данаилов, шеф на Столична общинска организация за приватизация и вложения, изясни, че София образува една трета от износа на България. Той разяснява, че единствено през 2018 година чака 180 хиляди повече офис площи. Към последното тримесечие на 2017 година аутсорсинг промишлеността разполага с 1.7 млн. кв. м. офис площи. Предстои българската аутсорсинг асоциация да подписа контракт за партньорство с Лондонската организация за вложения, тъй че българският бизнес да намира по-лесно сътрудници във Англия, да се развиват и по този начин наречените развойни и научни планове.

На 26 февруари ще се организира семинар конференция за опциите на българския бизнес в Лондон. Предвижда се и създаването на платформа, която непосредствено да свърже бизнеса с образованието.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР