Снимка БулфотоУсещането на надзирателите е, че затворниците се ползват с

...
Снимка БулфотоУсещането на надзирателите е, че затворниците се ползват с
Коментари Харесай

Правосъдното министерство ще настоява за средства, за да се справи с проблемите в затворите

Снимка Булфото

Усещането на надзирателите е, че пандизчиите се употребяват с повече права, в сравнение с отговорности и това води до демотивация в състава.

Това сподели министърът на правораздаването Цецка Цачева, която свика национално заседание с присъединяване на началниците на затвори в страната и с управлението на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията ”, съобщи  БГНЕС.

„ Действително, страната, в последните няколко години, поставя старания и влага запаси в две направления – главно към възстановяване на местата за лишените от независимост. Има доста непоколебим надзор, само че чувството, както го показаха началниците за работещите в системата е, сякаш правата на лишените от независимост са повече от отговорностите им като такива и това води до демотивация в състава ”, сподели Цачева.

Повече от година са в действие промените в Закона за осъществяване на наказванията и задържане под стража. „ От тях бяха споделени редица условия, които вследствие на нормативните промени демотивират състава на чиновниците в местата за изтърпяване на санкции, както и не дават опция за организация на защитата и надзор на тази активност ”, изясни тя. Затова и ще се прави следваща оценка на въздействието.

Една работна група до края на април ще преразгледа щатното разписание, като се търси вид за усъвършенстване на щатовете в числеността към този миг. Целта е да бъдат засилени тези основни места, които се реши от групата, че все още са с незадоволително хора. „ Подкрепяме нуждата от увеличение числена численост на щатовете, които са нужни за естественото действие на системата ”, сподели Цачева. Тя съобщи, че ще упорстват за средства. „ Ще настояваме пред държавното управление за обезпечаване на средства в две направления – по линия на увеличение числеността на заетите и във връзка с нужните надзорно-охранителни принадлежности, системи, които да бъдат в помощ на хората, които директно работят с лица, изтърпяващи наказване отнемане от независимост ”, сподели Цачева.

Втората работна група, още веднъж до края на април, би трябвало да предложат надзорно-технически средства като термо камери, заглушители, микроклетки.

Министър Цачева означи, че издръжката на едно лице, лишено от независимост, надвишава 1000 лева

На въпрос дали магистрати, служители на реда и чиновници в пандизите могат да бъдат спокойни за себе си и своите близки, откакто от 2014 година до 2017 година има 51 избягали пандизчии, министър Цачева отговори, че никой не може да бъде спокоен. Тя посочи, че избягалите са избягали от места за отнемане от независимост от открит вид, като до момента трима не са открити.

Ще се изготвя тактика във връзка с политиките за осъществяване на наказванията. От 2014 до 2017 година са избягали 51 пандизчии, всички от места от открит вид, полагайки работа, трима не са открити досега, останалите 48 са върнати и изтърпяват наказванията си. 

Министър Цачева разяснява случая с избягалите двама пандизчии от Софийския затвор, като сподели, че ще даде записите на бягството от камерите в пандиза, в случай че не са нужни за нужните на следствието.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР