Снимка БулфотоТрябва да живеем с мисълта за тази инфекция, просто

...
Снимка БулфотоТрябва да живеем с мисълта за тази инфекция, просто
Коментари Харесай

Кантарджиев: Ако пак има пик на COVID-19, ще е през есента

Снимка Булфото

Трябва да живеем с мисълта за тази зараза, просто би трябвало да съблюдаваме една мяра. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания пред Българска национална телевизия, представен от dnes.bg .

За вчерашния край за Купата на България, състоял се нощес на стадион " Васил Левски ", той разяснява, че последствията от подобен вид събитие се виждат след 10 дни. " Мили почитатели, една седмица след мача да внимавате с контактите си с по-възрастни членове на фамилията и с заболели ", прикани проф. Кантарджиев.

Три категории хора - възрастните над 60 години, хората с хронични болести и хората с онкологични болести или имунен недостиг, би трябвало да се пазят най-вече. А за останалите хора - постоянно да се избират откритите места, а на закрити да се отварят прозорците и да се носи маска, когато са се събрали доста хора на едно място, съобщи проф. Кантарджиев.

Ако още веднъж има пик на COVID-19, то той ще е в края на октомври - ноември, счита проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

" Ако има пик, ще е през есента. Ще стартират да се усилват случаите със захлаждането и с началото на образователната година и евентуално коронавирусът ще върви редом с другите зимни вирусни инфекции ", уточни Кантарджиев пред Българска национална телевизия.

" Някои специалисти споделяха, че юни-юли няма да има. Юни мина, пък виждате 165 са през днешния ден, може да минат и 200, само че това не е тъй като вършим доста проби. Просто доста огромен % от тези проби са позитивни. В началото, когато правихме стотици проби дневно, позитивният % бе едно-две, в този момент вършим хиляди, само че към този момент %, в някои проби, е 10 ", разгласи той.

Тодор Кантарджиев разгласи, че 70-80% от случаите на болни от COVID-19 у нас са без признаци, 10-15 на 100 са с леки, като при тях заболяването минава за една-две седмици.

" Но би трябвало да се търси здравна помощ. Защо? Защото ти може да си доста леко или безсимптомно, само че може по този начин хубаво да заразиш старата си майка или баба, че да стане неприятно ", предизвести той.

Към сегашния миг заразяването с ковид е в огнища по областите, а в София разпространяването е дифузно, изясни професорът.

Кантарджиев още веднъж настоя българинът да се научи да съблюдава ограниченията, които са му предложени. Най-вече той открои наложителните маски в магазините за хранителни артикули, както и извършването на покупки с колички, а не с кошници, тъй като по този начин ще има по-голямо разстояние сред хората.

" Сега ни питат: Защо толкоз доста изследвате? Това го вършим, не с цел да плашим хората, а изследваме, с цел да се разбере кой отделя вируса и да търсим неговите контактни лица, тъй като ограниченията се взимат тогава, когато знаеш кой е болният ", настоя той.

По думите му сега огромният брой проби са на ръководители в държавната администрация, които изследват служащите от общината.

" В момента притежателите на предприятия също интензивно тестват. Мили притежатели, по-добре е да организирате такива ограничения, че да не допускате разпространяването на заболяването в колективите и да организирате такива ограничения, че да хващате първите случаи, в сравнение с по-късно да давате значително пари, с цел да вършиме PCR проби на цялото дружество... Да създадеш такава конюнктура, че хората да не се опасяват и да крият, че са заболели ", настоя Тодор Кантарджиев.

Професорът призна, че българинът обича да се прикрива от много време.

" За жал прикриваш ли заболяването си, това е най-опасното. Ако се крие инфекцията и си мислиш, че ти ще решиш нещата и няма да се разчуе, грешиш ", безапелационен бе той.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР