Снимка БулфотоТрябва да дадем подкрепа и перспектива на Западните Балкани

...
Снимка БулфотоТрябва да дадем подкрепа и перспектива на Западните Балкани
Коментари Харесай

Лиляна Павлова представи пред европарламента 4-те приоритета на Българското председателство

Снимка Булфото

Трябва да дадем поддръжка и вероятност на Западните Балкани за присъединението им към Европейския съюз, само че без подправени очаквания - това сподели пред евродепутати от в Брюксел министърът за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова. Тя взе участие в съвещание в Европейския парламент на работна група на ЕНП за разширението, отдадена на обмяна на отзиви за целите на Българското председателство във връзка с Западните Балкани, написа Пик.

На днешната среща имах опцията да показва четирите целта на Българското председателство под мотото “Съединението прави силата ", сподели Павлова. По думите й извънредно значимо обръщение са и четирите целта - за бъдещето на Европа, сигурност и непоклатимост, европейска вероятност на Западните Балкани, цифровата стопанска система.

Специален фокус обаче през днешния ден беше единият от целите - целта, с който България желае да бъде запомнена като балканско председателство, а точно - европейската вероятност и интеграция на Западните Балкани, тяхната съгласуваност.

За нас беше извънредно значимо и като държавно управление, и като идно председателство да защитим този приоритет, който да бъде общоевропейски, да бъде в обощоевропейския дневен ред. И в действителност бих споделила, че това е първият триумф, който отчитаме в председателството - че той влезе в общоевропейския дневен ред.

Беше доказан и от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, и от Европейския парламент. Пълна поддръжка получихме в това число на днешната среща, което ни дава опция той да бъде подсилен в лидерския дневен ред от държавните глави, съобщи Павлова.

Това го прави дълготраен ангажимент освен по време на българското, а ще продължи по време на австрийско, румънско и така нататък ръководи, тъй като тематиката за разширението, европейската вероятност и свързаността на Балканите не може да бъде решена за шест месеца.

Ние по никакъв метод не желаеме да даваме подправени упования на страните от Западните Балкани по пътя им към участие, само че ние би трябвало да им дадем вероятност, би трябвало да им дадем поддръжка, тъй като Европа и европейският план няма да бъде приключен без Западните Балкани с нас.

За нас, за Европа - както и за България, несъмнено, като част от Европа, е значимо да има мир, да има непоклатимост, да има сигурност на Балканите, от една страна. От друга страна в случай че тяхното икономическо развиване, младежите, които също са един голям капацитет, който има там, не бъдат подкрепени, това по собствен метод би ощетило европейската конкурентноспособност и икономическия напредък на Европа, уточни още Лиляна Павлова.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР