Снимка БулфотоТрафикът в София може да намалее с въвежданото на

...
Снимка БулфотоТрафикът в София може да намалее с въвежданото на
Коментари Харесай

Много важно! Бъркат здраво в джоба на шофьорите, този път за...

Снимка Булфото

Трафикът в София може да намалее с въвежданото на повече и по-скъпи платени зони за паркиране. Около това мнение се сплотиха специалисти, които взеха присъединяване в кръгла маса на тематика “Възможности за решение на казуса с паркирането и гариранено ”, проведена от Съюза на архитектите в България, оповестява " Монитор ".

Главният проектант на столицата Здравко Здравков изясни, че в столицата 1000 души разполагат с 680 автомобила, което значи, че в града има 1 милион коли. Тези данни ни подреждат на челните места в Европа по брой коли на глава от популацията, разяснява арх. Здравков.

Той изясни, че София е проектирана да побира доста по-малко коли. Главният проектант е на мнение, че би трябвало да има механизъм, с който да се лимитира придобиването на персонални коли, тъй че тази численост да стартира да пада.

Относно построяването на спомагателни паркинги той изясни, че в София има места, където може да бъдат построени, само че вложителите ще имат нулев интерес, до момента в който паркирането в града е гратис.

“Нужно е да се откри бизнес формулата, по която с изключение на паркинги, вложителите да имат интерес да построяват и пространства към тях. Цената за паркирането сега е доста ниска, а в огромна част на града е гратис. Ние в никакъв случай няма да намерим частни вложители, в случай че продължаваме с политиката на евтиното паркиране ”, безапелационен е Здравков. По думите му намаляването на трафика минава и през основаването на повече пешеходни и велосипедни зони. За образец Здравков даде Копенхаген, където 45% от хората се предвижват с колела.

В София са 1%. Приоритизирането на градския превоз също е основен детайл за намаляването на колите в града. Архитектът заяви, че стартират и публичните разисквания за разширението на метрото - от " Люлин " ĸъм Оĸoлoвpъcтния път, oт Бизнec парка ĸъм лифта в “Cимeoнoвo ”, oт " Чepви вpъx " ĸъм " Cтyдeнтcĸи гpад ", както и oт " Цаpигpадcĸo шoce " дo “Арена Армеец ”.

От своя страна ръководителят на Съюза на архитектите Георги Бакалов, че в битката с трафика може да се включат и междублоковите пространства. По думите му може да бъдат дадени на концесия и да се изградят подземни гаражи върху, които да се построяват кафета, зелени площадки и места за отдих.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР