снимка: БулфотоТрадиционната си реч за празника на българската писменост и

...
снимка: БулфотоТрадиционната си реч за празника на българската писменост и
Коментари Харесай

Проф. Анастас Герджиков: За празника на духовността няма карантина

снимка: Булфото

Традиционната си тирада за празника на българската книжовност и просвета ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков сервира не в аулата, а през обществената мрежа дружно с поздрава на университетския хор.

В словото си проф. Герджиков показва, че последните месеци ни дадоха да разберем, че по пътя към знанието няма непреодолими спънки, а за празника на духовността карантина не съществува. Ректорът на СУ честити 24 май на преподавателите и студентите, и на всички будни хора, жадуващи съзидание и нематериалност.

Ето и цялото одобрение на ректора на СУ:

Скъпи преподаватели и студенти,

Скъпи другари на Софийския университет,

За първи път от спонтанното пораждане на празника на българската култура и просвета, съгласно някои сведения – преди повече от 200 години, няма да имаме опция с шествия, събрания и празненства да се преклоним пред делото на основателите и апостолите на славянската книжовност и просвета, първоучителите светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници.

Но както последните месеци ни демонстрираха, че за устрема към познание няма непреодолими спънки, по този начин за празника на духовността няма карантина. Дали на учебните тържества, които са били проведени в миналото на 11 май – църковния празник на двамата свети братя Кирил и Методий, или по-късно на шествията на 24 май, с които всички сме израснали, или през днешния ден, изолирани от близки хора и обичани занимания, на този празник постоянно отдаваме самопризнание на поколенията български просветители, дали своя принос за развиването на българското обучение, нематериалност и просвета.

Това е денят, на който с благоговейна благодарност си спомняме за всички „ създатели на наший диалект благ “: светите седмочисленици – светите братя Кирил и Методий, нашия патрон Св. Климент Охридски, Св. Наум, Св. Горазд, Св. Сава и Св. Ангеларий. За Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, за националните будители през Възраждането, за самоотвержените основатели на килийните и класните учебни заведения, на националните читалища, на публичните библиотеки, на първите български печатници, издателства, книжарници, благотворително-просветни сдружения, женски, училищен, училищен, музикално-театрални и духовнически сдружения, на Българското книжовно сдружение, на Софийския университет.

Това е празникът, на който по остаряла традиция всеки българин насочва признателност към нашите учители, към хората, разпространяващи знанието и съхраняващи културата и историческата ни памет, към създателите и хората на духа, пазители на родния език и на националната ни еднаквост.

В тези дни на тествания дано пожелаем на всички български учители, читалищни и музейни дейци, актьори, режисьори, поети, писатели, художници, музиканти, на всички създатели на родната култура и просвета да реализират доста триумфи, да покорят нови върхове и да получат справедливо самопризнание и задоволство, с цел да ни радват и да утвърждават славата на една страна с обичаи, само че и с духовно бъдеще.

На най-младите – учениците и студентите, поисквам безконечният блян към знанието да ги трансформира в неуморни читатели и истински откриватели!

На вас, скъпи сътрудници – преподаватели и откриватели, поисквам отдаденост на словото и знанието, наслада от построяването на бъдещите генерации и нови университетски триумфи!

На всички будни хора поисквам здраве и мъдрост, мощ за съзидание и жадност за нематериалност!

Честит празник на българската култура, просвета и книжовност, на знанието и духовността!



 

Дарик

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в с
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР