Снимка БулфотоТолкова сериозно увеличение на заболели от грип тип В

...
Снимка БулфотоТолкова сериозно увеличение на заболели от грип тип В
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Толкова болни от грип не е имало от 10 години

Снимка Булфото

Толкова съществено нарастване на болни от грип вид „ В ” в страната не е следено от 10 години насам. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни болест.

Той изясни, че всяка година има грипен сезон и няколко хиляди души губят живота си поради затруднения. По данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания в интервала от края на февруари и началото на март са потвърдени 12 пъти повече случаи на грип вид „ В ”, в сравнение с грип вид „ А ”, което е всекидневно за края на грипния сезон, изясни проф. Кантарджиев.

„ През деветата седмица на 2020 година имаме два пъти повече болни по отношение на деветата седмица на 2019 година

В областите Варна и Бургас епидемиологичното разпространяване доближава стойностите на пика отпреди няколко седмици. Най-засегнати от грип вид „ В ” са децата от 0 до 4 години и от 4 до 14 години, като обстановката е сходна и в още няколко области на страната “, добави той.

Проф. Кантарджиев акцентира, че ограниченията против грипа би трябвало да продължат. Сред тях хигиена на ръцете, приложимост на маски и дезинфектанти и ограничение на контактите с заболели. Проф. Кантарджиев изясни, че грипът вид „ В ” не се разграничава от сезонния грип.

Разликата с останалите вирусни болести през зимния сезон   е, че заболяването настава в границите на два часа с температура, болки в мускулите, загуба на сили. Докато другите вирусни инфекции се развиват в границите на няколко дни и стартират нормално с хрема, инфектиране на очите и кашлица, която се ускорява с дни.

Проф. Тодор Кантарджиев напомни, че имунизацията против грип понижава два пъти вероятността от разболяване и четири пъти появяването на затруднения. Ваксината, прилагана в страната за сезона 2019/2020 година, покрива варианта „ Виктория “, който сега взима епидемиологични размери в страната.

От през днешния ден учениците в няколко области в страната излизат в грипна почивка. Вирусът от вид „ В ” визира в огромната си част точно децата.

Грипна зараза е оповестена за Бургас и Варна.

Заради нараснала заболеваемост в морската ни столица ваканцията ще продължи до края на седмицата. Преустановяват се женските и детски съвещания, имунизациите и свижданията в лечебните заведения, напомня NOVA.

След съвещание на регионалния щаб за битка с грипа и острите респираторни болести беше решено, че грипната почивка за учебните заведения в Бургас ще е до 6 март в това число.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР