Снимка БулфотоТочно преди две години, на 22 януари 2017 г.

...
Снимка БулфотоТочно преди две години, на 22 януари 2017 г.
Коментари Харесай

Каква ще е третата президентска година на Румен Радев

Снимка Булфото

Точно преди две години, на 22 януари 2017 година някогашният пълководец на Военновъздушни сили ген. Румен Радев встъпи в служба като президент на Република България. За втората година от ръководството си президентът задълбочи разликите с ръководещото болшинство.

Той упражни правото си на несъгласие 7 пъти, по 5 тематики сезира Конституционния съд, а Консултативният съвет по национална сигурност беше събиран единствено два пъти, тъй като съвещанията не реализираха единодушие по тематики като битката с корупцията, бедността и модернизацията на армията, съобщи бТВ.

Въпреки че беше по-скоро настрана от програмата на европредседателството, Радев е бил на 19 публични и работни визити в чужбина по покана на свои сътрудници: последната година беше белязана от визити в Русия, Източна Европа Балканите и Близкия Изток, а 12 задгранични държавни глави са посетили България по покана на президента.

Рейтингът

Според Симеонов във втората година президентът е запазил най- значимият си запас – доверието. По думите му президентът сега приказва на три „ езика ”: с изразителност, разбираема както от по-левите, по този начин и от демократичните градски хора и от тези, които желаят генерални тематики.

Политологът показва, че президентът Радев следва социологията на неодобрението към държавното управление, само че би трябвало да търси „ златната среда ” в позициите си, тъй като стъпва по тъничък лед: „ В инерция не бих споделил, че още е навлязъл той се пробва дори да ескалира рецензиите. Той се бои да влезе в рутина и цялото му държание излъчва да е отвън рутината и постоянно на педал. В хода на дебатите постоянно се получава изхабяване. Все още не виждаме такива признаци ”.

Даниел Смилов регистрира също високия рейтинг по отношение на останалите политици, само че счита, че част от декларираните позиции не са срещнали своето удостоверение. Той счита, че има и друг вид говорене от президента, когато е посещаване в чужбина и когато приказва пред електората в страната.  

„ Този рейтинг поспадна под 50%, това за средата на мандата са положителни резултати. Това значи, че хората търсят опция която не виждат в опозиционни партии в Народното събрание и прави Радев като политическа опция на ръководството. (…) Има стълкновения с ръководещите и това не води до нищо повече, нещата наподобяват като спектакъл. Тази антикорупционна поръчка не се удостовери ”, разяснява политологът.

Той показва, че към момента не е ясно дали президентът ще е бариера пред националпопулизма, или ще се окаже резултат от възхода му. Освен това вижда „ мощен проруски уклон ” в говоренето му по тематиката за глобите и в позицията му за новите изтребители: „ Цели да предотврати една цялостна интеграция в НАТО и евроатлантическите структури ”.

Отношенията с Българска социалистическа партия и възможен политически план

За Първан Симеонов по-скоро левицата се пробва да се залепи за президента: „ Той най-после би трябвало да е сигурен, че към петата година ще излезе в добра политическа кондиция, което ще му даде опция да мисли за втори мандат и за други неща. (…) Поне към този момент е на ръба и държи съперниците в шах, което усилва спекулациите че ще прави нещо, което, в случай че ме питате мен, е в негова изгода ”.

Смилов също счита, че се цели сходна групировка като ГЕРБ, само че позиционирана в левия политически набор: „ Не бих споделил, че има цялостна равноправност, това беше президент, определен главно с гласовете на Българска социалистическа партия, само че Българска социалистическа партия пък в този стадий влезе в ниша на патриотизация, където се състезава с партии като „ Атака ”, НФСБ и други и президентът стартира да се демонстрира като по- центристки и сякаш неговото позициониране е по-удачно от това на самата социалистическа партия ”.

За нов план Даниел Смилов е безапелационен, че сходни проекти президентът е оставил за далечно бъдеще след края на мандата.

Отношенията с ръководещите

Първан Симеонов прави разграничаване сред борбата „ Президент – ГЕРБ ” и „ Президент-премиер ”.

„ Премиерът от дълго време е посочил,че държи да има друг облик от ръководещото болшинство и от личната си партия. Видяхме оня ден. Бойко Борисов постоянно се е дистанцирал. Въпросът е дали ще се състезават Радев и партията, или и Борисов ще излезе на кръга, той към този момент го направи и в допълнение легитимира Радев ”, разяснява политологът.

Според него генералската борба би имала неприятен резултат за Борисов: „ Обществото вижда двама генерали и прави калкулация: „ Просто единия го виждах до момента, почва времето на идващия ”.

Според  Даниел Смилов този вид изразителност обслужва и двете страни: „ От позиция на президента, той се явява като главен конкурент, а от позиция на герб това е комфортно тъй като Корнелия Нинова и Българска социалистическа партия остават на трето място. Очаквам този вид разговор да продължи, той е медийно атрактивен и генерира интерес у хората, не изключвам нелицеприятната борба сред президент и министър председател да продължи ”.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР