Снимка: БулфотоТЕЦ Република, който трябваше да премине на газ, след

Снимка: БулфотоТЕЦ Република, който трябваше да премине на газ, след ...

ТЕЦ Република ще мине на газ, но догодина ще си ползва същото хранилище.Снимка: Булфото

ТЕЦ "Република", който трябваше да премине на газ, след като скъсан сгуроотвал доведе до евакуация в Перник ще премине на газ, ама догодина и ще продължи да използва същото хранилище. Това се разбра от думите на изпълнителният директор на "Топлофикация - Перник" Любомир Спасов пред БТА.

ТЕЦ "Република" ще продължи да работи на въглища, съобщи Любомир Спасов. Довечера ще бъде запален отново Пети парогенератор, който е основна мощност на централата. Така ще се осигури топла вода на перничани.

Обявеното инвестиционно намерение за преминаване на газ през летните месеци ще се случи догодина, уточни Спасов. По думите му, за целта е необходимо да се купят допълнителни съоръжения, с които в момента дружеството не разполага.

Отпадъкът ще се депонира отново в шламохранилище със скъсана дига "Седми септември", в което според Спасов все още има възможност за допълване на обема. Дружеството е внесло инвестиционно намерение за преустройство и разширение на съществуващото депо за сгуропепелна маса "Кудин дол". Очакваме разрешителните документи, за да пренасочим депонирането в това шламохранилище, каза Спасов.

Днес продължава работата по укрепването на дигата. Замърсените със сгурия терени ще бъдат почистени от "Топлофикация", увериха от дружеството.

Вчера заради аварията на шламохранилището беше отцепен квартал Калкас имаше и евакуирани хора. Шламохранилището се използва от местния ТЕЦ за депониране пепелината от котлите, то е изградено на мястото на бившия открит въгледобивен рудник "Куциян". Последното комплексно разрешително за експлоатацията му е от 2016 г., но "Топлофикация Перник" е продължила да депонира отпадъка си и след това.

По данни на РИОСВ за периода 1972-2015 г. в двата сгуроотвала е обезвреден приблизително 26 млн. тона сгуропепелен отпадък. Топлоснабдителното предприятие отделя сгурия, шлака и дънна пепел от котлите до 54 300 тона годишно, пепел от изгаряне на въглища - до 489 000 т/год. и до 57 000 т/год. гипс от работата на сероочистващата инсталация.

Вчера инж. Любомир Спасов каза, че дигата е скъсана е около 5-6 метра.

Районна прокуратура – Перник започна разследване по случая.

PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Примери за фалшиви новини за коронавируса: 

Източник: petel.bg