снимка: БулфотоСтрахотен празник в петък. Ето кой има имен ден:6

...
снимка: БулфотоСтрахотен празник в петък. Ето кой има имен ден:6
Коментари Харесай

6 ноември - Имен ден имат Павел, Павлина, Павлета, Клавдия и Лука

снимка: Булфото

Страхотен празник в петък. Ето кой има имен ден:

6 ноември е денят, отдаден на Св. Павел Константинополски, Св. Клавдия и Преп. Лука Тавроменийски.

Имен ден на 6 ноември имат Павел, Павлина, Павлета, Клавдия и Лука.

Павел - значение, генезис и имен ден

От латински - смисъла може да се отъждестви с " дребен ", " непретенциозен ", " преклонен ", " мирен ". 

Св. Павел е архиепископ през 4-ти век. Той се изкачва на патриаршеския стол, само че по това време в Православната черква господстват разнообразни ереси. Павел е свален и пратен на изгнание от новия император Констаций.  Там Божият чиновник е удушен от неизвестен човек, само че по всяка възможност повода е обвързвана с религията.

Св. Павел Константинополски умира през 350 година, а 31 години по-късно мощите му са пренесен в столицата Цариград.

На 6 ноември се празнува празникът на чудотворната икона на Пресвета Богородица: " Всех скорбящих наслада "

 

На 6 ноември, в неделя по Светоотеческия календар се празнува денят за памет на чудоворната икона на Пресвета Богородица - " Всех скорбящих наслада " ( " Радост за всички скърбящи " ). По този мотив ви предлагаме къса информация и изложба с изображения на тази прелестна икона.

В Москва през 1688 година се направило първото знамение от една икона " Всех скорбящих радость " над болната Евфимия, сестра на московския и всерусийски патриарх Йоаким. Храмът " Преображение Господне " с чудотворната икона се намира на ул. " Ордынке " в гр.Москва.

През 1688 година, по време на царуването в Русия на Иоан и Петър, родната сестра на патриарх Иоаким, Евтимия, живееща в Москва, страдала от дълбока от която се виждали вътрешностите й. Тя лежала на легло и даже нямала сили да се повдигне без помощ от други. Търпяла мъчителна болежка, която постоянно я довеждала до загубване на схващане. Нещастната болна само се укрепявала духом с молитва и макар привидно безнадеждното си състояние, твърдо се надявала да получи облекчение. И фактически, тази религия избавила болната.
Икона на Пресв. Богородица Всех скорбящих радость.  

   Веднъж Евтимия се събудила рано на сутринта, дълго и старателно се молела с Иисусовата молитва, а по-късно благодарение на тези, които се грижели за нея, се повдигнала малко на постелята и със сълзи се обърнала към Небесната Царица:
    - О, Всемилостива Владичице моя, Богородице! - казвала тя в молитвата си. - Чуй мен, немощната и ме помилвай в скръбта ми, тъй като към този момент съм на смъртно легло. Целият свят има Теб за Закрилница и всички одобряват Твоите неоскъдняващи милости, единствено аз единствена съм лишена от тази Твоя берекет и, несъмнено, получавам почтено наказване за моите безгранични беззакония и грехове. Но Ти, Всемилосърдна Дево, не с гняв, нито с яд ме наказвай, само че погледни добросърдечно на тази моя тежка отпадналост и ме помилвай!
    Дълго и старателно се молила болната и Пресветата Владичица изпълнила прошението и. По време на молитвата си Евтимия чула глас:
    - Евтимия! Ти по този начин дълго страдаш. Защо не прибягваш към Целителката на всички?
    - А къде бих могла да намеря такава целителка? - с учудване отвърнала Евтимия.
    - В храм

а на Преображението на Моя Син - отвърнал невидимият глас - е Моят облик, именуван " Радост на всички скърбящи ". Той стои от лявата страна, където нормално застават дамите. Повикай свещеника на църквата дружно с този облик, и когато той отслужи молебен с водосвет, ти ще получиш излекуване от своята болест. А когато оздравееш, не забравяй Моето състрадание към теб и разказвай за него на другите - за възхвала на Моя Син Иисус Христос и на Моето име.
    При тези думи Евтимия видяла като че ли дяконски орар, разпрострат пред нея и сочещ и храма " Преображение Господне ". След това, тя разбрала от околните си, че фактически в тази черква има икона на Божията Майка " Радост на всички скърбящи ". Тогава помолила да я донесат при нея в дома и и да бъде отслужен молебен. Скоро молбата и била изпълнена и след усърдна молитва пред св. икона Евтимия оздравяла.

Затова на този ден е открит празникът на иконата. Има и акатист за иконата. В чест на тази икона са издигнати храмове и манастири. През XIX век в Москва издигнали храм " Всех скорбящих наслада ". В него била положена иконата, богато украсена с венец от скъпоценни камъни, бисери и елмази.

" Като се избавихме от безконечната гибел посредством благодатта на родения от Тебе Христос, наш Бог и посредством Твоето Майчинско пред Него посредничество ние, Твоите раби,благодарствени и победни песни пеем на Тебе, победоносния водач. Като имаш непобедима мощ, освободи от всевъзможни беди и скръбни условия нас, пеещите: Радвай се, плодородна Богородице Дево, Радост на всички скърбящи. " (акатист)

 

 В памет на това чудотворно излекуване (станало на 24 октомври = 6 ноември) е открит празникът в чест на св. икона на Божията Майка " Радост на всички скърбящи ", на 24 октомври. И от това време, както свидетелства съставителят на сказанието за първото знамение от св. икона, " тези, които идват с религия, одобряват неоскъдняващо излекуване: слепите проглеждат, немите проговарят, глухите стартират да чуват, разслабените закрепват и онеправданите получават протекция, бесноватите одобряват здрав разсъдък, неплодните дами се освобождават от неплодството, кърмачетата и децата получават здраве. Чрез осеняване с този вълшебен облик се отстраняват всевъзможни недъзи - разнообразни очни заболявания, страхования и разнообразни привидения - и хората получават помощ във всички свои скърби. Затова този свят облик заслужено е наименуван " Радост на всички скърбящи ".

Какво успокоение има още в самото име на тази икона! То укрепява вярата в Света Богородица като дивна застъпница, която е на всички места,където се чуват стоновете на страдащи хора. Тя изтрива сълзите на плачещите и в страданието дава минути на разтуха и небесна наслада./ dostoinoest.com

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР