Снимка: БулфотоСтилът на президента е да налага вето, за да

...
Снимка: БулфотоСтилът на президента е да налага вето, за да
Коментари Харесай

Цветанов за ветото на Радев: Търси конфронтация и заблуждение

Снимка: Булфото

Стилът на президента е да постанова несъгласие, с цел да търси борба или да се сервира подвеждане в общественото пространство, съобщи Цветан Цветанов във връзка наложеното от президента Румен Радев вето върху измененията в Наказателния кодекс, написа offnews.bg.

Приетите ограничения плануват задържане на лица до 48 часа без известяван на околните им, както и на деца до 24 часа без да се известяват родителите им.

Депутатът от ГЕРБ съобщи, че към момента не е осведомен с претекстовете на президента, но промените в кодекса били наложителни в резултат на призната европейска инструкция, която задължава всички държави-членки на Европейски Съюз да гласоподават сходна нормативна актуализация. 

" България беше в наказателна процедура или беше предпоставката да стартира наказателната процедура. Това, което ние направихме, е да се срещнем с директивата и да подготвим съответните законодателни промени ", изясни Цветанов.

Той също по този начин акцентира, че измененията не плануват ограничение на правата на арестуваните да употребяват адвокатска отбрана през цялото време на процеса при съществуването на подобен. По думите на Цветанов признатата мярка се предвижда да работи единствено по изключение при положение на тежко проведено закононарушение или терористичен акт, с цел да може да се предотврати укриване на доказателства или връзка със съучастниците. 

" Всяка друга теза мисля, че може да бъде много манипулативно поднесена на обществото, и по тази причина считам, че българския парламент предприе най-либералната форма, с която можеше фактически да приемем тази нормативна актуализация ", добави той.

Цветанов съобщи, че Народното събрание и министърът на правораздаването са в положение да осведомят президента по претекстовете на законопроекта. На въпроси за мярката за задържане на деца за 24-часов период без известяван на родителите им, Цветанов съобщи, че не е осведомен с претекстовете сега, само че това ще бъде разисквано по време на дебатите. 

Депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков разгласи поддръжката си за ветото на президента и акцентира, че от партията са предложили отпадането на текста още сред първо и второ четене. По негови думи реакцията на Румен Радев е изцяло основателна, защото текстът е повърхностен и има потребност от в допълнение разискване.

" Директивата, която е основа на този текст, ясно дефинира при кои закононарушения - тежки закононарушения, като тероризъм и незаконни групи - може да бъде употребявано такова изключение. В българския закон такова нещо няма и доста вярно президентът го връща за наново разискване - уповавам се да бъде чут ", добави Зарков.

Предвижда се законът бъде преразгледан след коледната почивка на депутатите.  

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР