Снимка БулфотоСпециализираният наказателен съд (СНС) ще се произнесе в 15:30

...
Снимка БулфотоСпециализираният наказателен съд (СНС) ще се произнесе в 15:30
Коментари Харесай

Иво Прокопиев пред съда: Прокуратурата няма право да криминализира стратегическия избор на гражданите

Снимка Булфото

Специализираният углавен съд (СНС) ще се произнесе в 15:30 ч. по делото за продажбата на миноритарния държавен дял на " ЕВН -Електроразпределение България " АД.

По него подсъдими са двама някогашни министри от първия кабинет на Бойко Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков, съиздателят на " Дневник " и " Капитал " Иво Прокопиев и още трима души - специалистите на капиталовия медиатор " Булброкърс " Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев. Дянков ще чуе решението на съда през видео връзка, тъй като се намира в Съединени американски щати.

За Дянков, Прокопиев и Трайков прокуратурата изиска присъди от 3 до 10 години и от 1 до 3 години за Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев. Прокурорът Емил Петров (брат на някогашния началник на Столичното разследване Петьо Петров, прочут с прякора си Пепи Еврото) изиска и задържане под стража на всички, в случай че бъдат наказани.

В заключителните пледоарии на прокуратурата и репликите във връзка плeдоaриите на отбраната неведнъж се прокрадваха погрешни и даже рискови изказвания, които директно опонират на Конституцията на Р България, на правото на Европейски Съюз и ценностния избор, който страната еднопосочно е избрала посредством участието си в НАТО и Европейския съюз.

На тези изказвания желая да отвръщам в правото си на последна дума.

Първо.

Многократно от прокуратурата беше подчертавано, тя не харесва, не утвърждава приватизацията в енергетиката, тъй като посредством продажбата на миноритарните дялове в ЕРД се накърняват стратегическите ползи на страната и се заплашва националната сигурност;

Това изявление би било годно, само че в едни отминали времена, когато бащата на международния комунизъм споделяше, че " комунизмът е руска власт плюс електрификация на цялата страна ". Ленин несъмнено е бил прав тогава, централизираната електрификация е власт и надзор.

Преди 30 години обаче, българското общество избра различен път. Съвременната енергетика е децентрализирана, покрай потребителите и се ръководи от изкуствен интелект. Днес, да произвеждаме електричество за лично прилагане е по-лесно в сравнение с да отглеждаме пъпеши на личния си бостан. Националната и енергийна сигурност на България се подсигурява от участието в НАТО и Европейски Съюз, от участието в единния енергиен пазар на Европейски Съюз, от документите в Третия енергиен либерализационен пакет, от пакета " Чиста сила за всички европейци ", от огромната " Зелена договорка " и от българските закони.

Много от дълго време, ползите на българските консуматори на ток не се подсигуряват посредством собствеността на страната в енергетиката, а посредством законодателната политика на Народното събрание, политиката на Министерство на енергетиката и най-много на самостоятелния регулатор - Комисия за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Дейностите достъп, транспорт и доставка от последна инстанция в мрежите на ЕРД за ниско и приблизително напрежение са изцяло контролирани, и не зависят от това чия е собствеността на сдружението, което дава услугата.

Второ.

Многократно беше подложена на критика борсата като под за търговия на финансови принадлежности с неуместните аргумента, че основни хора за финансовия пазар са от Разград или че други употребяват Вайбър. В структурата на част от обвиняването, прокуратурата не признава пазара, търсенето и предлагането, като механизъм за установяване на цената.

Като част от антикризисната стратегия през 2010 година са се осъществили две по-значими продажби - на миноритарните дялове на ЕРД-тата и на " Булгартабак ". Да забележим публичните последствия от едното и от другото.

От продажбата на миноритарните дялове, страната е получила обилни финансови средства в доста сложен миг и е понижила бюджетния си недостиг, тогава когато е било най-важно. Постъпилите доходи са били трикратно повече от плануваните. Предприятията са си живи и здрави и до през днешния ден са едни от най-големите работодатели в страната.

Какво обаче се случи с " Булгартабак ", продаден с конкурс и договаряния, метод който прокуратурата счита за по-добър. " Булгартабак " беше продаден на " стратегически вложител ", който по-късно се оказа политически вложител, а още по късно, след седем години, банкрутира. Над 2000 души останаха без работа в Благоевград и София. Един от редките случаи на банкрутирал тютюнев монопол прочут в историята.

Ако борсовата приватизация е неприятна, тогава за не-борсовата за какво не се приказва и не се водят следствия?

Трето.

Стана ясно, че прокуратурата не утвърждава приватизацията въобще и в доста огромна степен това е дело против приватизацията. Затова дано да забележим какво стана с предприятията, които не влязоха в листата за продажба през 2010 и в които страната резервира напълно " стратегическия " си интерес и 100% акционерен надзор.

Предприятията, за чиито пакети КРИБ тогава настояваше да бъдат качени на борсата и да се приватизират миноритарни пакети, като страната резервира надзор. Става дума за БЕХ, НЕК, " Топлофикация " София и Топлоелектрическа централа " Марица Изток " 2. Според мен е значимо съдът да чуе какво е финансовото положение, в тези компании, в които страната резервира 100% дял (данните са от финансовите доклади на предприятията към края на предходната 2019 година):

HEK - насъбрана загуба все още 1.29 милиарда, отговорности 3.92 млрд;
БЕХ - загуба 24.5 млн, 2.5 млрд задължения;
Топлофикация София - насъбрана загуба 679 млн. лева, задължения - 883 млн. лв;
Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 - насъбрана загуба 822 млн лв., а задълженията - 1.57 милиарда

Общо, под държавното ръководство, тези стратегическите компании в енергетиката са натрупали над 1.5 млрд загуби и над 9 млрд отговорности за последните 10 години. За тези десетки милиарди обаче няма следствия. И без да се ползват някакви комплицирани способи за оценка, с просто око се вижда, че тези сдружения са тежко декапитализирани.

Четвърто.

Тук е мястото да кажа, за цялото българско общество стана ясно, че това не е единствено развой за продажба на акции или за предоставяне на експертни отзиви.

Т.нар. " Дело ЕВН " е част от продължаващ с години последователен напън върху публицистична позиция на " Капитал " и " Дневник " и върху мен като издател, с цел да бъдат подчинени едни от дребното останали самостоятелни медии в България.

Затова желая най-после да благодаря на околните си, на сътрудниците си, на моите сътрудници от международната медийна общественост, за поддръжката.

И най-много да поздравя публицистите от " Капитал " и " Дневник ", че резервираха достолепие и макар издевателството и заканите, не се поддадоха на натиска и продължиха да осведомят обществото.

В умозаключение,

Уважаема г-жо арбитър,
Уважаеми правосъдни заседатели,

Обърнах внимание на тези няколко момента, тъй като прокуратурата няма право да слага под въпрос и да криминализира избора за посока на стратегическо развиване на българските жители. Те вземат решение това на избори. Прокуратурата не е политическа партия и би трябвало да познава и следи за спазването на европейските и българските наставления и закони, а не да ги оспорва или подценява.

Давам си сметка, че последните ми думи нямат доста общо с тематиката за приватизацията на акциите на ЕВН на борсата, както прочее повдигнатото ми обвиняване няма нищо общо със договорката. То е за това, че съм изразил мнение на Националния съвет за тристранно съдействие.

Апелирам да оправдаете мен, тъй като обвиняването към мен е неуместно и тъй като свободното изложение на мнение е главно човешко право.

В процеса стана изрично ясно, че в договорката няма нарушавания, няма повреден интерес, няма операции. Имаше доста клевети и намеци от страна на прокуратурата, само че обстоятелствата и изключително документите демонстрират друго. Пазарната стопанска система се крепи на правила и закони, и в този случай те са спазени изцяло.

Затова ви апелирам също да оправдаете и другите подсъдими, тъй като са честни хора, които са изпълнили професионалните си отговорности по ослепителен метод.

Уважаема г-жо ръководител, уважаеми правосъдни заседатели,

Надявам се, че от дълго време се убедихте в цялостната неплатежоспособност на повдигнатото към мен обвиняване, както това е ясно за всеки справедлив наблюдаващ. Обвинение за добросъвестно и законосъобразно осъществяване на държавно решение, подбудено от нуждата от незабавни ограничения в поддръжка на фиска по време, когато банкрутираха банки и цели страни, заемите бяха мъчно налични, лихвите - рекордно високи, а цените на активите - на дъното.
И тъй като има спекулации и по този въпрос - отчети с решения за поддръжка на бюджета не се внасят в Министерския съвет (МС) от министъра на стопанската система.

Цялата публикация ТУК!

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР