Снимка: БулфотоСоциалният министър Деница Сачева изнесе интересни данни за безработни

...
Снимка: БулфотоСоциалният министър Деница Сачева изнесе интересни данни за безработни
Коментари Харесай

Сачева: За периода януари-август 2020 година 54 284 безработни над 50 години са постъпили на работа

Снимка: Булфото

Социалният министър Деница Сачева изнесе забавни данни за безработни над 50 години, които са си намерили работа в първите девет месец на актуалната година.

 

Безработните над 50-годишна възраст са една от предпочитаните групи в политиката за поощряване на заетостта на Министерството на труда и обществената политика. По данни на Агенцията по заетостта за интервала януари-август 2020 година 54 284 безработни лица над 50 години са постъпили на работа. Това сподели министърът на труда и обществената политика Деница Сачева в онлайн конгрес на тема „ Активен живот на възрастните хора – да продължим дружно “, в който взе участие и заместник-министър Султанка Петрова.

Тя показа стратегиите и ограниченията за основаване на работни места за тази възрастова категория, финансирани от държавния бюджет, написа Novini.bg.

„ По Националната стратегия „ Помощ за пенсиониране “ се обезпечава претовареност на цялостно или ненапълно работно време за период не по-малко от 3 месеца и не повече от 24 месеца на безработни лица над 58 година, регистрирани в бюрата по труда, което усъвършенства опциите на лицата да придобият право на пенсия “, изясни министър Сачева.

По-възрастните безработни могат да се включват и стратегиите за образование и претовареност на дълготрайно безработни лица и за претовареност и образование на хора с трайни увреждания, районните стратегии за претовареност.

Министър Сачева добави, че един от дълготрайните цели на общественото ведомство е промяната за повишение на качеството на грижата за възрастните хора и основаването на обществени услуги от фамилен вид. В тази връзка се плануват вложения за 1, 530 милиарда лева за деинституционализация, развиване на положителни и качествени услуги за дълготрайна грижа, както и за цифрова промяна на предоставяните услуги на пазара на труда и общественото включване.

Заместник-министър Султанка Петрова акцентира, че целенасочени старания се поставят и за поощряване на ученето през целия живот за асимилиране на нужните познания, умения и компетентности за адаптиране към бързо изменящия се пазар на труда. „ Агенцията по заетостта дава и тласъци за работодатели, които обезпечават претовареност на по-възрастните и поддръжка за прехода към пенсиониране “, добави тя.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР