Снимка БулфотоСолидна инвестиция в ремонта на Паметника на съветската армия

...
Снимка БулфотоСолидна инвестиция в ремонта на Паметника на съветската армия
Коментари Харесай

София дава 400 хиляди лева за ремонт на Паметника на съветската армия, призоваха хората да не го доближават

Снимка Булфото

Солидна инвестиция в ремонта на Паметника на руската войска в София. 

Да се заобикаля приближаването до Паметника на руската войска в Княжеската градина, помоли жителите Трайчо Трайков, кмет на регион " Средец ", в в обществената мрежа. " Големият паметник, издигнат през 1954 година от оповестения за незаконен комунистически режим, в възхвала на окупационната войска на Съюз на съветските социалистически републики се намира в недобро градивно положение и сега ", стимулира се той. Областната администрация на София е задвижила процедура за приемане на 390 хиляди лв. от държавния бюджет, за ремонта му. Дирекция " Строителен надзор " към Столичната община е помолена да ограничи достъпа и да забрани провеждането на всевъзможен тип мероприятия.

На 26 септември Мартин Заимов бе задържан за няколко часа, тъй като заличи част от надписа на паметника с аргумента, че съдържа исторически неточности.

Монументът няма статут на войнишки монумент и не попада в обсега на контракта за другарски връзки и съдействие сред Руската федерация и Република България от 1992 година Той е издигнат през 1947 година със средства на българската страна.

През март 2020 година групата на " Демократична България " внесе отчет в Столичния общински съвет с предложение кметът Йорданка Фандъкова да изиска от страната преместването на паметника, който е държавна благосъстоятелност, само че е построен върху 6 дка общинска територия в Княжеската градина. По оценка на Заимов, който е някогашен подуправител на Българската национална банка, преместването ще коства към 200 хиляди лв.. Досега не е последвало деяние от общината по предлагането, пише
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР