Снимка: БулфотоСофийският университет е люлка на знанието, на съзиданието, на

...
Снимка: БулфотоСофийският университет е люлка на знанието, на съзиданието, на
Коментари Харесай

Румен Радев: Софийският университет е люлка на знанието, на свободата и критичната мисъл

Снимка: Булфото

Софийският университет е люлка на знанието, на съзиданието, на свободата и на сериозната мисъл. Това каза президентът на Република България по време на тържественото заседание и концерт в Народния спектакъл „ Иван Вазов “ във връзка 130-ата годишнина от основаването на СУ „ Св. Климент Охридски “.

„ Всички българи, освен ученици, назоваваме Алма Матер светският храм на България. В аудиториите на университета българи от разнообразни вери, само че водени от идеята, че мъртва е безкнижната душа, дружно споделят общата за вяра - знанието. Създаден с подаяние е основал най-светлите мозъци на нацията - Софийският университет е люлка на знанието, на съзиданието, на свободата, на сериозната мисъл “, сподели Радев, написа novini.bg.

Държавният глава Румен Радев бе на празника на Софийския университет дружно със своята брачна половинка Десислава Радева. Събитието стартира със студентския химн,този на България и продължи с посрещането на университетския съвет на университета, както и гостите на празника от разнообразни висши учебни заведения от света.

В началото на събранието ректорът на СУ „ Св. Климент Охридски “ проф. Анастас Герджиков съобщи, че Софийският университет е най-старият и най-големият университет на България и през днешния ден означаваме годишнина от началото на висшето обучение у нас. Проф. Герджиков акцентира, че Университетската библиотека е връстник на висшето учебно заведение, като фондът ѝ включва 2.5 млн. библиотечни единици. Ректорът съобщи, че стремежът на Алма Матер през днешния ден е да се разпръсне духовността.

Проф. Герджиков пожела на академичната общественост да бъдат ментори и сътрудници на студентите, а на студентите да бъдат поредни. На събитието бе изчетен и приветствен адрес от името на министъра на образованието Красимир Вълчев.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР