Снимка БулфотоСофия отбелязва на 4 януари 141 години от Освобождението

...
Снимка БулфотоСофия отбелязва на 4 януари 141 години от Освобождението
Коментари Харесай

София празнува 141 години от Освобождението си

Снимка Булфото

София отбелязва на 4 януари 141 години от Освобождението на града от турско иго. С празнично пердашене на камбаните на централните софийски храмове, признателен молебен и литийно шествие ще бъде маркирана годишнината от навлизането на съветските войски под предводителството на военачалник Йосиф Владимирович Гурко в София и освобождението на града от турско иго, заяви Нова тв.

София е освободена преди 140 години без насилия, без пожари, както се е възнамерявало, без изтребване на популацията. Тук бързата реакция на съветските войски, които проникват стремително в града и съпротивата на западните консули, които са отказали да го изоставен, както и волята на жителите на града, водят до неговото избавление през 1878г.

Благодарственият молебен ще се състои в храм „ Света Неделя ”. Именно там преди 140 години се е състояла първата заупокойна работа в памет на починалите и Тържествен молебен за освобождението на града. На тях е участвал персонално военачалник Гурко. Ще бъдат поднесени цветя и венци пред паметниците на Генерал Гурко и Цар Освободител.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР