Снимка БулфотоСобственичката на групата Инерком Гинка Върбакова излиза от дружествата

...
Снимка БулфотоСобственичката на групата Инерком Гинка Върбакова излиза от дружествата
Коментари Харесай

Върбакова напуска слънчевите си централи, но ще спаси ли това сделката с ЧЕЗ

Снимка Булфото

Собственичката на групата " Инерком " Гинка Върбакова излиза от сдруженията си, притежаващи слънчеви централи. Целта е вероятно да избави договорката за покупката на българския бизнес на ЧЕЗ или най-малко да показва пред чешката компания, че е направила всичко допустимо да съблюдава уговорките си, с цел да си получи назад депозита. Подписаният през февруари прелиминарен контракт сред ЧЕЗ и " Инерком " предизвика политически катаклизми и кавги, а пет месеца по-късно Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани договорката. " Инерком " апелира пред Върховния административен съд, само че делото за разглеждането на проблема всъщност е насрочено чак за май 2019 година, до момента в който срокът за заплащане на сумата по придобивката изтича през ноември 2018 година, пише  mediapool.bg .

Сделката обаче изглеждаше неспасяема още преди този момент, защото шумните кавги внезапно са разколебали банките, подготвени да финансират начинанието на Върбакова и ЧЕЗ. Поради тази причина редица анализатори са мнение, че борбата ѝ към този момент не е толкоз за избавяне на договорката, а на депозита от 5 млн. евро.

В последните дни Върбакова е подхванала разбъркване на активите, поради които антимонополният орган реши, че " Инерком " ще ускори и сега господстващото състояние на закупуваните от чехите компании на българския енерктроенергиен пазар и излезе със забранителното решение.

Още по темета четете ТУК

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР