Снимка БулфотоСмъртоносната трихинелоза от дивечово месо и свинско се маскира

...
Снимка БулфотоСмъртоносната трихинелоза от дивечово месо и свинско се маскира
Коментари Харесай

Смъртоносна трихинелоза се маскира като грип

Снимка Булфото

Смъртоносната трихинелоза от дивечово месо и свинско се маскира като грип. Тя може да бъде лекувана неправилно дни наред, изключително през януари и февруари, когато е сезонът на инфлуенцата, предизвестиха инфекционисти, представени в днешния брой на в. Монитор.

Ако обаче инфекцията стартира да се третира в точния момент с лекарства, тя отшумява за най-много три седмици. Заразата потегля от дребни кръгли червеи - трихинели, и техните ларви, които се загнездват в мускулите. Болестта се демонстрира при индивида сред 5 и 25-ия ден след консумация на инфектираното месо.

Напълно допустимо в началната й фаза да бъде взета за грип. Признаците са висока температура, втрисания, стомашно-чревни недоволства и болки в мускулите. Заболяването може да бъде взето и за заушка, в случай че се прояви при дребни деца, а при възрастните е допустимо да бъде сбъркано с ревматизъм, пневмония, бъбречна рецесия или алергия. Конюнктивитът и отоците под очите обаче подсказват, че става въпрос за зараза, породена от микроорганизми.

Ако човек е хапнал малко от инфектираното месо, може да се инфектира, само че заболяването изобщо да не се прояви.

В предишното трихинелозата е била смъртоносна. От 70-те години на предишния век обаче има медикаменти против нея. Независимо от този факт, в случай че тя остане без лекуване и напредне, може да аргументи гибел, която нормално настава вследствие на миокардит.

Откриването на инфекцията става лабораторно, като в България за това се употребяват два метода. От тях ветеринарните лекари избират трихинелоскопията, когато частни стопани им занесат проби. При нея трихинели се търсят в проби от мускулатурата на диафрагмата на убитото животно, дъвкателните мускули и междуребрената мускулатура, където нормално се загнездват те. Другият способ е посредством смилане на проба от месо, която се изследва в специфичен сок. Той обаче е трудоемък и се употребява най-вече, когато става въпрос за проучване на огромни количества, да вземем за пример в колбасарски цехове.

Трихинелите и техните ларви могат да бъдат унищожени в случай че месото се готви или пече при 80 градуса най-малко 15 минути.
Ако месото към този момент е инфектирано и от него се подготвят домашни луканки, суджуци или се опуши за директна консумация, болестта е обезпечена на 100 %. Тъй като тези артикули непроменяемо участват на трапезата на частните стопани и ловците през зимата, това са и най-многобройните случаи на заболяването трихинелоза.

Само преди седмица цяло семейство се инфектира от дивечова луканка.
139 позитивни за трихинелоза проби от глигани е открила Българската организация по храните през 2018 година. Разболелите се хора са 44, допълниха от Министерството на здравеопазването.
Най-много са били инфектираните животни в Благоевград - 28, София – 21, и Сливен - 18. През 2017-а те са били 112.

Кампилобактериозата е зараза не по-безопасна от трихинелозата. Разликата е, че тя се породена от бактерията кампилобактер йеюни и минава в индивида със инфектирано пилешко месо или непастьоризирано мляко. Инфекцията визира най-вече хората, които работят във ферми.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР