Снимка БулфотоСлед сравнително сухото и малко по-топло от нормалното за

...
Снимка БулфотоСлед сравнително сухото и малко по-топло от нормалното за
Коментари Харесай

Пет снежни снаряда и циклон-чудовище бушуват из Европа, а на Балканите и в България...

Снимка Булфото

След относително сухото и малко по-топло от естественото за разгара на януари и на календарната зима десетдневие, финалните 10 дни на Голям Сечко, които нормално са най-мразовити, към този момент се обрисуват като малко по-динамични, само че без значително захлаждане, най-малко до 25.01., пише meteobalkans.com.

Плахо захлаждане, южняци, ново захлаждане от късноесенен вид и два циклона
Изгледите за стопляне във височина ще доближат разцвет в четвъртък с температури по-скоро присъщи за ранна пролет, най-малко във височина и преобладаване на южняци, по-осезаеми над Източна България, преди в четвъртък към обяд да стартира транспорт на по-студен въздух от запад-северозапад, съобщи Блиц.

Но към този момент изгледите са за напълно алегорично захлаждане, което по-параметри е по-скоро сходно с това, което ни застигна в средата на ноември, от късноесенен-раннозимен вид.

С температури от -5 -6 градуса във височина и то единствено в Западната Дунавска низина и прилежащия Предбалкан. Доминация на южняци, плахи захлаждания, по-скоро от есенен вид, това за момента e в 120 часовия интервал, през който моделите са относително точни що се отнася до температурите, а за преваляванията – до не повече от 72 часа.

В момента страната ни попада в североизточната външна страна на обширна област на ниско налягане с център на Балеарските острови. Над източната част на Влашката равнина и Бабадашката планина, се е образувал плитък циклон, който основава условия за слаби превалявания над Средната Дунавска низина и Предбалкана.
Обширният средиземноморец се изтегля на изток, само че от северозапад се спуска леден въздух
Балеарският средиземноморски циклон ще се изтегля постепенно на изток към Тиренско море и на следващия ден в следобедните часове ще е южно от остров Сардиния.
Но у нас няма да вали от него, защото атмосферното налягане от северозапад ще се покачва леко и навлиза по-студен въздух, а циклонът не е толкоз мощен, с цел да противостои на този развой, ще господства ниската облачност.
Над Рило-родопския масив, Стара планина и Средна гора би трябвало да е ясно на следващия ден, както и над крайдунавските низини и там е допустимо слънцето да се демонстрира.

Преносът на по-студен въздух от северозапад ще е толкоз страхливо, че температурите в Дунавската низина се обрисува да останат към и по-високи от междинните за Голям Сечко и ще варират сред 3 и 6 градуса, по-студено в източната част на равнината.
На юг от Балкана студът въобще няма да съумява да се домогне, даже над Родопите следобяд ще се образува топло ядро и макар облаците е допустимо да стигне до 8-9 градуса в Горнотракийската равнина.

От топлото ядро и по Струма и Места може да стопли, колкото в Тракия.
Циклонът задълбава над Тиренско море, сняг в Западна България
Средиземноморецът ще стартира да задълбава и валежни зони от него ще доближават и България – слаби снеговалежи са вероятни над Видинската равнина, Рило-Родопския масив, Средна гора и над по-високите елементи на Осогово, снежната граница на юг от Балкана се обрисува да е на към 1200-1300 метра.
Но ще са по-скоро несъществени и без стопанско значение, в границите на 1-2 литра. По-съществени са вероятни до дребните часове на сряда само над Беласица и Видинската равнина – от сняг и крайните западни елементи на Дунавската низина.

Температурите ще останат съвсем без смяна, над Източна и Централна България се обрисува да е по-топло, в сравнение с в понеделник, защото ще полъхва едва от юг-югоизток.

В Дунавската низина ще е меко и даже топло като за последната декада на януари, само на запад от долината на Искъра или същинският северозапад минималните ще са по-ниски в границите на 1-2 градуса и ще превалява сняг, а е допустимо локално и да останат под нулата.
Полярно навлизане прави мощни снежни циклони, у нас южняци и стопляне в сряда
Атлантически циклон с център наоколо до Фарьорските острови, северно от Шотландия и южно от Исландия, ще сътвори класическа конюнктура, която се разказва и в образователните по география.

Трансформиран мраз от Грендландско море ще се спусне към Лигурско море и в Генуезкия залив ще образува 2 мощни снежни средиземноморци, чиято орис все още моделите преизчисляват.
Но все още е ясно едно – снежна завивка с изключение на западно от река Искър и най-много във Видинската равнина и Западния Предбалкана, най-малко до петък следобяд не се обрисува да натрупа.

Снежна завивка ще има и от северния завършек на Калоферската планина – Средния Предбалкан, само че въпреки всичко да не забравяме и огромната надморска височина, достигаща до 1500 метра на първенеца във Васильовската планина.

В долината на Струма също може да понатрупа доста тънка снежна завивка, а по Места – Гоцеделческото поле и нагоре по течението по Разлог снежна завивка към момента има и е над 10 см.
Когато в Западна Европа става студено, на Балканите внезапно се стопля, циклонът ни застига
В сряда по обяд ще се озовем в източната външна страна на бездънен средиземноморски циклон и над съвсем цялата страна ще духа южняци, с посока юг-югозапад, по-осезаеми на изток, като по морето и в източните крайдунавски равнини като Русе ще стопля до 15 градуса.
Има възможност 23.01 да оспори купата на Андоновден като най-топъл ден на януари 2019. По долината също ще духа топло, само че с една концепция по-слабо, в сравнение с изток.
В Тракия също ще доближава до 10-11 градуса. По-хладно се обрисува да е само на северозапад, може би западно от Огоста с оптимални под 5 градуса.
В следобедните часове в сряда от юг-югозапад ще стартират превалявания от дъжд. Родопите за повторно през януари ще ги валят дъждове, както и в Беласица, снежната граница ще се вдигне до мартенски назначения – 1400-1500 метра.
С тези южняци и 14-15 градуса, в случай че не и по високо. Валежите от дъжд бързо ще напредват на север по долината на Струма към Софийското поле и преди среднощ ще доближат до Западната Дунавска низина.
Циклонът по това време ще се откри наоколо до Южна Тесалия, при Пагасентийския залив, като след среднощ в четвъртък ще се насочи на север към Солунското поле.
От запад-северозапад ще се спусне малко по-студен въздух и над Западната Дунавска низина е допустимо да завали сняг. Но над останалата част на страната топлото ще продължи да господства.
Южняците не престават, циклонът в Тиренско море се трансформира в страшилище
В четвъртък навлизането на малко леден въздух от северозапад преваляванията ще обръщат в сняг и в Софийското поле може да повали, както и над Пернишката и Брезнишката котливина.

Глобалният модел ГФС залага на дъжд в столицата в четвъртък, а районният ИКОН държи на сняг. Но по-съществени ще са преваляванията над Западна България – основно по междинното течение на Струма и Софийското поле и на север през Западна Стара планина до Дунав и от Беласица до Осогово на север.
Европейският модел също държи на високи температури в Софийското поле за четвъртък по обяд – към 5-7 градуса и продължаващи южняци и до 15 градуса при устието на река Русенски Лом. На запад по-хладно, само че доста по-топло от нормалното.
Полярният циклон ще дълбае в Тиренско море и в ранния следобяд в четвъртък съгласно евромоделя би трябвало да доближи до рекордните 969 хектопаскала в ядрото, същинско страшилище, а и ние все така оставаме външна страна.

Средиземно море безусловно ще се трансформира в развъдник за циклони, само че циклонът-майка ще е този над Тиренско море, който след круизи из Тиренско море и малко в юг-югоизточна посока към Сицилия, едвам в петък следобяд ще се насочи към Балканите, на 25.01, и ще премине не около нас, а напряко през нас, във вечерните часове.
Вероятност за значителни снеговалежи в планините – до 75 см нова снежна завивка
В идващите 72 часа по ски курортите може да повали алегорично – най-вече в Полежанското странично било на Пирин до 25 см, т.е. по пистите над Добринище и хижа Безбог, по-символични от 10-15 см са предстоящите в подножието на връх Снежанка и под Мечи чал.
Но с предстоящите превалявания от серията циклони е допустимо да натрупа много солидна снежна завивка, по пистите над Боровец, Банско и Добринище общо снежната завивка е допустимо да надмине 200 см, което не може да стане от циклона към Ивановден.
Все отново към този момент циклонът, въпреки и бездънен, не се обрисува да е доста богат на влага, тъй че е допустимо и да не вали толкоз щедро, а и тези южняци не се знае какъв брой ще вдигнат границата, само че повече от 1500 метра надали, нагоре ще е сняг.
Пампорово и Мечи чал са рискови, защото са под 2000 метра и е допустимо с тези южняци да изгубят от снежната завивка, въпреки и ГФС до 132 часа им дава обещание над 50 см сняг.
Сняг, гръмотевици и южняци, циклонът-чудовище минава през България
С наближаването на циклона от северозапад ще стартира да се спуска леден въздух, над Западна България ще завали сняг и в същото време, заради силата му ще се основат условия и за гръмотевични стихии – над Родопите, над Ардинския дял, Беломорски проход и Руен планина, до Ксантийското поле.
По целия периметър от Славянка на юг до Дунав на север ще има условия за стихии. Южняците на изток се обрисува да продължат, а на запад температурите ще паднат. В Софийското поле към 20 часа в четвъртък температурата се обрисува да е към 1 градус, задоволително студено, с цел да вали сняг.
Циклонът-майка стартира да се разпада и унищожава в петък, нахлува нежен мраз
Според световния модел ГФС обаче се обрисува да продължи да вали, най-интензивно над Родопите в петък по обяд, температурите ще останат високи като за последната и най-студена десетдневка на януари, като доближават до 10 градуса на юг от Балкана, а на север ще по-малко по-студено – от 3 до 6 градуса.
Спиране на преваляванията в неделя, слънцето се демонстрира
В неделя се обрисува атмосферата да се поуспокои след полярното навлизане, което се обрисува да трансформира Средиземно море във врящ казан, от който се раждат циклони. Във височина ще има малко мраз, само че относително нежен и температурите ще варират от към 7-8 градуса в Тракия до 3-5 на север от Балкана и по Струма и Места.
Затопляне в последните дни на януари
Крехкият мраз, който ще откри доминация над атмосферата на страната в събота, ще стартира да изтънява още в неделя и в понеделник, последният на януари 2019, температурите на 1500 метра се обрисува да надминат нулата и надлежно оптималните ще се вдигнат още малко.
Това е несъмнено, хипотетично, въпреки всичко има повече от седмица дотогава. А точно в края на януари рискът да задуха от Сибир и да докара същинският разцвет е максимален.

Все отново да не забравяме, че най-студената зима на 21-ви век стартира на 26.01.12 и доближи пик на 1.02.12 с -24 в Пловдивското поле, най-ниската температура за новия век.
Още по-топло на 29.01
В последния вторник на Голям Сечко се обрисува по-често облачно и с оптимални до 15 в долната част на междинното течение на Марица – Първомай, Харманли, Свиленград и по Тунджа – Елховското поле, по-хладно в Дунавската низина.
Дъждовен циклон като за край на януари
В сряда се обрисува да повали дъжд над Родопите, над Тракия и диагонално – над Източната Дунавска низина, температурите във височина ще доближават до 4 градуса над Средната Дунавска низина, а на югозапад ще се откри малко по-студена въздушна маса, само че доста по-топла от нормалното.
Максимални температури от 9-10 градуса в сряда над Тракия и на север от Балкана, по-хладно по Струма и Места до 5-6.
По-топло от нормалното и без основни превалявания до 5 февруари
Изгледите в далечните периоди на модела са от края на февруари до 5.02 температурите да останат без основна смяна, като на 5.02 са вероятни превалявания от дъжд над цялата страна, а оптималните да доближават до 14-15 градуса.

Моделът рисува почти еднакъв сюжет, като за зима 2017/2018 година топъл край на януари и до момента в който предходната зима въпреки всичко след 20-ти януари имаше по-съществено захлаждане, тази година, най-малко съгласно последното обновяване се обрисува да духат южняци до 25-ти и след малко захлаждане, от 28.01 още веднъж топлото да господства.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР