снимка БулфотоСистемните дефекти на модела на управление у нас и

...
снимка БулфотоСистемните дефекти на модела на управление у нас и
Коментари Харесай

Стратегическият съвет на Радев откри дефекти на управлението

снимка Булфото

Системните недостатъци на модела на ръководство у нас и на връзките сред страната и обществото могат да се решат единствено с дълбока промяна, която да овласти жителите и да наложи механизми за бистрота и за действителна управническа отговорност. Това е един от изводите в разбор на Стратегическия съвет към президента, направен въз основата на публичното разискване при подготовката на Национален стратегически документ на България, показано на 6 август тази година от президента Румен Радев, оповестиха от прессекретариата на " Дондуков " 2, съобщи.

Изводите са фокусирани върху аргументите за незадоволителните резултати в публичното развиване у нас.
 
И Втората част от плана за Национален стратегически документ, направен от Стратегическия съвет при президента, ще бъде подложен на публично разискване в уеб страницата на гражданската самодейност „ Ние, е-народът ” https://e-narod.bg/, както и в платформата на самодейността във фейсбук. След публичния спор Стратегическият съвет ще предложи визия и нужни дейности за сполучливото развиване на България.
 
Според разбора, макар че по Конституция властта произтича от народа, българските жители на процедура нямат ефикасни принадлежности за присъединяване в ръководството и за надзор и влияние върху органите на властта и длъжностните лица. „ Границата на рационалната самостоятелност и управническа самостоятелност е премината по посока на властова недостижимост, а това значи, че в нарушаване на главните правила на демокрацията народът не е висш суверен “, обобщават от Стратегическия съвет.
 
„ На върха на страната би трябвало да се сътвори нов синтез от морал и подготвеност, а това изисква нова система за асортимент на елитите, функционираща под контрола на обществото “, се показва в документа на Стратегическият съвет, основан на разбор на положението на страната. В текста се показва, че в направените до момента Национални стратегии за развиване даже и добре написаните политики остават неосъществени. „ Причините би трябвало да търсим най-много в порочния метод на ръководство, който се отличава с непросветеност, корупция, корист с власт, липса на отчетност, неефикасен надзор и практическа безнаказаност “, обобщават от Стратегическия съвет. Отчита се, че наложеният и настойчиво защитаван недопустим метод на ръководство на страната се трансформира в затруднение за дълготрайното развиване на страната ни и за пълноценна европейска интеграция. Като отрицателна последица е посочен продължаващият спад на доверието на българските жители към страната и нейните институции, достигнал сериозна фаза, изразена в всеобщите цивилен митинги против модела на ръководство.
 
Като недостатъци при действието на институциите и органите на обществената власт, които би трябвало да се трансформират, от Стратегическия съвет показват взимането на управнически решения, които не се обосновават авансово с обществено оповестени причини. Пример за това е влошаващият се с години законодателен развой, който подценява категорично записани условия в Закона за нормативните актове, Конституцията и Правилниците за организацията и активността на Народното събрание. „ Не се съблюдава базисното демократично условие всеки орган на властта, всяка администрация и всяко длъжностно лице да се регистрира пред обществото за изразходваните средства и постигнатите резултати “, написа още в плана на Стратегическия съвет. Необходим е по-ефективен надзор и наказания за корупция и корист с власт, както и въвеждане на нови стандарти и ефикасни механизми за политическа, административна, материална и морална отговорност в духа на актуалните европейски практики.
 
„ Нужни са солидни гаранции, че всеки, който е получил власт от жителите, ще я упражнява по наложителни стандарти, ще се регистрира и ще носи действителна отговорност. В това отношение основни са функционалностите на правосъдната власт, само че и там се следят съществени проблеми, които са измежду главните аргументи за рецесията на държавността в България “, написа в изводите на Стратегическия съвет. Като проблеми са набелязани неналичието на ясно позициониране на пълномощията на основния прокурор във функционалната рамка на прокуратурата, в това число при следствие по отношение на него; политическото въздействие в ръководството на правосъдната власт; затруднени благоприятни условия за публичен надзор върху дейностите на прокуратурата; неналичието на забележими резултати за превъзмогване на несъответствията при натовареността на магистратите, актуализиране на правосъдната карта, превъзмогване на кадровите дефицити в съдилищата и правосъдната администрация и отстояването на публичния интерес.
 
Налагат се и промени, свързани с механизмите на представителната народна власт, изборите, политическото посланичество. „ Органите, които би трябвало да наблюдават за недопускане и премахване на нарушаванията на изборните права на жителите, ползват двоен стандарт и постоянно прикриват тези нарушавания “, се показва в разбора. Като порочна процедура се показва кадровият асортимент в органите на властта и институциите, зависещ на партийни квоти, който води до тежки последствия за компетентността на администрацията.
 
Анализът демонстрира, че най-тежките ни проблеми са свързани на първо място със положението и вероятностите на човешкото благосъстояние (човешкия капацитет, човешкия и обществения капитал) на нацията. „ Още по-лошо е, че тези проблеми не просто са съществени, а съвсем всички се отличават с наклонност на утежняване и се укрепват взаимно “, написа в текста на Стратегическия съвет.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР