Снимка БулфотоЩе настояваме отново да бъде разгледано на първо четене

...
Снимка БулфотоЩе настояваме отново да бъде разгледано на първо четене
Коментари Харесай

Росен Желязков: Ще искаме ново разглеждане на законодателното предложение по отделните досиета на пакета Мобилност

Снимка Булфото

Ще настояваме още веднъж да бъде прегледано на първо четене законодателното предложение по обособените досиета на пакета " Мобилност I ". Това сподели на брифинг министърът на превоза, осведомителните технологии и съобщенията Росен Желязков, съобщи вести.бг.

Направихме координационна среща по покана на Министерството на транспортна, осведомителните технологии и известията, участваха съвсем всички евродепутати от новия Екологичен потенциал. Някои не можаха да дойдат, само че значимото е, че се усети консенсусът на националната позиция по повод на пакета " Мобилност ", изясни Желязков. Той уточни, че сега има институционална неустановеност заради това, че двама от докладчиците на пакета към този момент не са членове на Екологичен потенциал.

Настояваме още веднъж да бъде прегледано на първо четене законодателното предложение по обособените досиета. Ще търсим поддръжката и на другите страни, с които имаме сходни визии, като по този метод увеличим групата на единомислещите, сподели още транспортният министър. Той уточни, че има три полета на деяние – съвет, комисия по превоз и промишленост. Важно е да се направи оптимален резултат на всички три равнища, с цел да се усъвършенстват досиетата, изясни Желязков.

Той уточни, че в края на юли е поискана среща с новото председателство на Народното събрание и транспортната комисия, в случай че към този миг има новоизбрани ръководители. Имаме цялостно единогласие за тази триада от дейности, която ще предприемем, сподели още Желязков.

Имаме задоволително време да убедим Европейска комисия, Екологичен потенциал и Европейския съвет в потребността от по-балансирани текстове по пакета " Мобилност ". Това сподели на брифинг министърът на транспортна, осведомителните технологии и съобщенията Росен Желязков. Действията ни във връзка с пакета " Мобилност " първо ще са на равнище Европейски съвет. Поискали сме дружно с Групата на инакомислещи срещи с новоизбраните ръководители – на Екологичен потенциал и Транспортната комисия, както и с докладчиците в Европейска комисия. Поискали сме и среща с новия министър на превоза на Финландия, с оглед, че тя ще води председателството в бранш " Транспорт ". Предвиждаме и дейности към държави-членки, с които имаме сходни хрумвания, само че до момента не са подкрепяли Групата на инакомислещите, съобщи Желязков.

Той уточни, че ще бъде поискана оценка и на равнище Европейски парламент, а третото, което ще се направи, е да се търси оценка на равнище промишленост. Всички тематики ще покажат, че предлагането на Европейска комисия, обвързвано главно със обществените права на работещите в бранша и опазване на екологията на Европа, няма да бъде добър като резултат от сегашните текстове, сподели още транспортният министър. Той уточни, че в настоящия си тип пакетът ще наруши обществените права и ще утежни екологичната конюнктура в Европа. 

Най-малко половината от членовете на транспортната комисия са нови, тъй че имаме нови шансове. Имаме задоволително време да създадем съответните оценки да убедим Съвета, Парламента и Комисията за потребността от по-балансирани текстове, разяснява транспортният министър.

Защитата на българския транспортен отрасъл ще бъде национална идея на всички партии в новия Европейски парламент, уточни на брифинга евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков. Първата ни среща в надпартиен формат за новия Европейски парламент e точно за пакета " Мобилност ". Оказа се, че сме били прави да желаеме той да остане за разглеждане в новия Екологичен потенциал, тъй като 1/3 от старите към този момент не са в Екологичен потенциал и имаме по-голям късмет. Имаме късмет да реализираме повече, защото все още имаше нарушени процедури, които бяха в наш ущърб. Имаме и нов комисар, с който имаме късмет да реализираме повече, съобщи Новаков и уточни, че сред другите партии има единодушие и отбраната на сектора и водачите ще бъде национална идея.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР