снимка: БулфотоСчитат го за най-сериозно заболяване на костите. Това не

...
снимка: БулфотоСчитат го за най-сериозно заболяване на костите. Това не
Коментари Харесай

Днес е световен ден на най-коварното заболяване на костите

снимка: Булфото

Считат го за най-сериозно заболяване на костите. Това не е инцидентно. На 20 октомври се отбелязва Световният ден за битка с остеопорозата.

 Характерно за него е понижаване на масата на костното вещество, като резултат от това се покачва чупливостта на костите и нараства рискът от счупвания /фрактури/. Загубата на костната маса настава относително постепенно и съвсем незабележимо. Често едвам появяването на фрактури разкрива съществуването на остеопорозата.

Най-честите недоволства при поява на остеопороза са болки в гърба в региона на лопатките или поясната област, при физическо натоварване или нескончаем престой в право или седнало състояние. След отмора недоволствата отшумяват. Може да се появи намаляване на растежа с трайно изкривяване на гръбнака.

Най-характерна демонстрация на остеопорозата са костните счупвания. Типичните места са три: гръбначните прешлени, шийката на бедрената кост и китката. Честота им нараства прогресивно с възрастта. Остеопорозните фрактури могат да доведат до неработоспособност и утежняване на качеството на живот.

Рисковите фактори са:

- ранна менопауза - преди 45 година
- преклонна възраст - над 65 година
- непълен импорт с храната на калций и витамин Д
- дълготрайно обездвижване
- несъразмерна консумация на кафе - повече от 3-4 кафета на ден
- тютюнопушене и систематична алкохолна консумация
- непълен банкет на белтъчини
- съществуване на избрани болести - ендокринни, ревматични, на храносмилателната система, бъбречни, хронични чернодробни и други

Профилактиката на остеопорозата би трябвало да стартира още от ранна детска възраст, когато се образува костната маса на организма. Хранете се уравновесено и приемайте мляко и млечни артикули всекидневно. В тях се съдържат доста калций и протеини, нужни за здравината на вашите кости и мускули. Повишете вашата физическа интензивност. Комбинацията от физическа интензивност и богата на калций хранителна диета, осигуряваща задоволително витамин Д, предлага големи благоприятни условия за възстановяване на костното и мускулното здраве и понижаване на риска от остеопороза. Прекарвайте всеки ден най-малко 30 мин. на чист въздух и слънце. Вашият организъм създава витамин Д, когато слънчевите лъчи доближат до кожата ви.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР