Снимка БулфотоСъстоянието на Аспарухов мост в момента е плачевно. Това

...
Снимка БулфотоСъстоянието на Аспарухов мост в момента е плачевно. Това
Коментари Харесай

Инженер, участвал в изграждането на Аспарухов мост: Състоянието му е плачевно

Снимка Булфото

Състоянието на Аспарухов мост сега е плачевно. Това разяснява пред Дарик инж. Марин Добрев, който е взел участие в построяването на оборудването от самото му начало до стартирането му в употреба през 1976 година

„ Най-крещящо е ситуацията с металната структура. Хидроизолацията й от страната на морето не е направена добре. Асфалтовото покритие е компрометирано, а парапетът е целият ръждясал ”. 

Според инж. Добрев незабавно би трябвало да се създали профилактика на оборудването, защото последният повсеместен ремонт е юридически в края на предишния век. 

„ Няма железна структура, която без обслужване може да издържи 20 години и то при дейна морска среда. Който желае, може да отвори по какъв начин се поддържат мостовете в Ню Йорк. Няма асфалт, който да е издържал 20 години и да бъде в това положение, което почти е задоволително. Всички мостове в България, които са правени след Аспаруховия, са обрушени и цялата арматура се вижда на длан – бетоновото покритие е паднало. За благополучие, тук всичко се държи, тъй като в действителност се работеше с доста предпочитание, внимание и обич. Във вътрешността на колоните през 5 метра има диафрагми и шахматно са ситуирани стълбища, с цел да можеш да се качиш. По моя информация стълбите към този момент ги няма - братята от наводнението в квартал „ Аспарухово ” са ги трансформирали в капитал. Вратите са разрушени тотално. Когато отваряхме металната структура през 2000-та година, с цел да ревизираме, вътре беше уникум от спринцовки. Тогава се ревизираха всичките 78 000 болта и се дозатегнаха. Оттогава никой не се е качвал ”. 

Инж. Добрев предлага още да се направи доста строга профилактика на авансово напрегнатите греди. 

„ В Италия, макар че скоро там падна мост, има процедура да се обследва авансово напрегнатият бетон след 20 години, тъй като могат да се появяват пукнати. Трябва да се ревизира и положението на лагерите, тъй като преди 19 години имаше скъсано водещо въже на единия ролков лагер. Най-малкото би трябвало да се направи едно смазване ”, добави още инж. Марин Добрев.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 Варна (преди 1 минута) Рейтинг: 60626 | Одобрение: 31776 да не стане кат Генуа. Портних изяде милиардите от Европейски Съюз и страната за нелепости в този момент не може да боядиса, каквото построи комунизма ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ! Напиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР