снимка: БулфотоСъс свое решение Варненският апелативен съд измени присъда на

...
снимка: БулфотоСъс свое решение Варненският апелативен съд измени присъда на
Коментари Харесай

Апелативният съд във Варна увеличи на 7 години присъдата на шофьора, причинил смъртта на Мартин Чикалов

снимка: Булфото

Със свое решение Варненският апелативен съд промени присъда на Окръжен съд – Варна и усили от 9 на 10 години отнемане от независимост присъдата на Петър Здравков, приет за отговорен за смъртта на Мартин Чикалов. Защото делото е минало по реда на съкратеното правосъдно разследване и посъдимият е признал виновността си, наказването се понижава с една трета до 7 години отнемане от независимост.

Подсъдимият е избягал от местопроизшествието и е управлявал без да има нужната дееспособност. Въззивният съд е нараснал размера на присъденото наказване, откакто е намерил, че има превес на отегчаващите виновността условия, които изрично и доста надвишават смекчаващите.  
Пресслужбата на съда напомня, че неправоспособният Петър карал по бул. „ Приморски “, със 114,6 км в час, а сега на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км в час. „ Движение с сходна скорост в обитаемо място, по улица граничеща с градски парк,  при интензивно придвижване на хора и коли в тази част от денонощието и в края на лятото, с изпреварване преди този момент на други коли на кръстовище със светофарна уредба  представлява чиста проба „ автомобилно безчинство “, което следва да бъде признато като отегчаващо събитие “ разяснява съдът в своето решение. 
По мотив твърдяното от отбраната на подсъдимия съпричинителство от страна на потърпевшия, за който са били събрани доказателства, че е използвал алкохол, въззивният съд отбелязва, че „ Първопричината  за настъпване на произшествието се дължи на непозволеното държание на подсъдимото лице, е на не това на потърпевшия. Основен принос в настъпването на крайния резултат има подсъдимият.
Смъртта на Мартин е разследване от тежка черепно-мозъчна контузия. Припомняме обсдтоятелството, че след пътно-транспортното произшествие Петър напуснал мястото и се укрил от органите на реда. Не е бил открит на адреса на родителите си. Бил разгласен за общодържавно търсене, а на идващия ден след диалог с юрист се явил в ОД на Министерство на вътрешните работи.
Решението на Апелативен съд – Варна, предстои на обжалване пред Върховен касационен съд в 15 дневен период.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР