Снимка БулфотоСъс 105 гласа за, 4-ма против и 52-ма въздържали

...
Снимка БулфотоСъс 105 гласа за, 4-ма против и 52-ма въздържали
Коментари Харесай

4-годишните деца ще ходят в училище, ако наблизо няма детска градина

Снимка Булфото

Със 105 гласа " за ", 4-ма " срещу " и 52-ма " въздържали се "  депутатите одобриха на първо четене в пленарна зала измененията в закона за предучилищното и училищното образование. Най-общо те плануват наложително предучилищно образование за 4-годишните деца, надзор върху настоятелствата и регламентиране на до 20% отдалечени часове в новаторските учебни заведения, пише вестник " Сега " .

Първоначално МОН смяташе да вкара наложителното предучилищно образование за 4-годишните след 2 години, само че съгласно последния вид това се отсрочва за след 3 година До началото на образователната 2023/24 година общините би трябвало да са основали нужните условия за това, като най-големи проблеми се чакат да имат огромните градове като София, Варна, Бургас и Пловдив, където местата в детските градини са незадоволително.

" Децата, които не са почнали рано своята подготовка, имат проблеми в развиването си в училище и проблемите се задълбочават. Те не им разрешават да излязат от кръга на изолацията и бедността. Посещаването на детска градина развива обществените и практическите умения. Предучилищното образование се стреми да подготви децата за училище, като понижи дефицитите от фамилията. 92% от началните учители поддържат мярката за въвеждане на наложително предучилищно образование за 4 годишните. То ще бъде наложително в детска градина, а не в училище с огромните. То е определящо за достиженията на децата - колкото повече са посещавали детска градина, толкоз по-високи са техните резултати ", стимулира измененията Галя Захариева от ГЕРБ.

Въпреки че няколко пъти бе обяснявано, че наложителното образование за 4-годишните ще става единствено и приротетно в детските градини, текстът, който приеха депутатите, гласи, че децата на 4 година ще могат да организират заниманията си и в училище по изключение - в случай че в обитаемото място няма детска градина, в която да се образоват. От МОН обясниха, че евентуално тези случаи ще са доста малко. Приет бе и текст, съгласно който по решение на кметовете на общини наложителното образование за 4-годишните ще може да се реализира единствено в детски градини.

Според признатите промени страната ще подкрепя заплащането на такси за прилагане на детски градини родителите, които получават обществени помощи и/или месечни фамилни помощи за деца по реда на закона за обществено подкрепяне и закона за фамилни помощи за деца. За задачата в бюджета на т.г. са заделени 10 млн.лв. От Движение за права и свободи се оповестиха за унищожаване на таксите за всички деца, тъй като съгласно тях точно това би било същинската държавна политика.

От Българска социалистическа партия не поддържаха измененията с претекста, че са срещу задължителността на предучилищното образование за 4-годишните, като съгласно тях би трябвало да се приказва не за образование, а за предучилищна подготовка. " Предучилищното образование е наложително за 5 и 6-годишните деца, само че не всички от тях посещават градина. Защо мислим, че същата режисура ще проработи и за 4 годишните? ", попита Ирена Анастасова, съгласно която са нужни са осезаеми тласъци за включване на всички 4-годишни деца в градините. От " Воля " пък се въздържаха, тъй като съгласно тях няма условия за въвеждане на мярката.

Друга основна смяна на закона е регламентирането на образованието в електронна среда - такова ще може да се вкарва при изключителни условия, когато присъственото образование е невероятно, както и по време на грипни ваканции. На първо четене бе признато и предлагането на МОН 20% от образователните часове в училище да могат да бъдат отдалечени при предпочитание на школата. Това право обаче ще имат единствено новаторските учебни заведения, и то единствено за учениците от 5-и до 12-и клас. Ако се постанова обособен възпитаник да отсъства - по болест, да вземем за пример строшен крайник, или в случай че се постанова родителите му да пътуват заради лекуване в различен град, той също ще има опция да учи от у дома посредством виртуална класна стая, до момента в който учителят преподава в действителна класна стая. Възможността за следващ път бе разкритикувана от Валери Жаблянов от Българска социалистическа партия, съгласно който " до 20% " отдалечени часове в този момент значи " до 50% " след няколко години. " Пътят към Ада е застлан с дистанционно образование, задачата на образованието не е предоставяне на информация, а образуване на персони, което не може да стане с едно кликване на мишката, а посредством социализация ", разяснява той.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР