Снимка БулфотоСанкции за близо 7 млн. лв. е наложила Комисията

...
Снимка БулфотоСанкции за близо 7 млн. лв. е наложила Комисията
Коментари Харесай

Течът на ЕГН-та струва 5 100 000 лв., НАП обжалва

Снимка Булфото

Санкции за близо 7 млн. лева е наложила Комисията за отбрана на персоналните данни през 2019 година, оповестяват от Комисията. За последната година най-голямата по мярка глоба е 5 100 000 лева, наложена на Национална агенция за приходите. Тя е поради теча на данни при хакерската офанзива против осведомителните системи на приходната организация. При офанзивата изтекоха данните на 5,1 млн. българи, а КЗЛД наложи глоба от 1 лева за всяко ЕГН. Непосредствено след нея е глобата в размер на 1 000 000 лв., наложена на банка, която също изпусна кредитните досиета на свои клиенти в нета. И двете наказания са обжалвани и сега са в правосъдна фаза, съобщи " Монитор ".

Отделно от тях КЗЛД е разгледала над 300 тъжби на физически лица за 2019 година и по тези тъжби е наложила наказания общо за 918 000 лв.. Броят на инспекциите и консултациите, предоставени от комисията, предстоят да бъдат систематизирани в годишния доклад на КЗЛД, който ще бъде подготвен до март 2020 година.

Според данните на комисията най-вече тъжби и сигнали постъпват най-вече от по-големите градове в следната последователност съгласно броя на сигналите и жалбите: София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Русе и Бургас. Отделно от началото на 2019 година до началото на декември Комисията за отбрана на персоналните данни е приела 64 мнения, изясни шефът на КЗЛД Венцислав Караджов. Като най-интересни за необятната аудитория от комисията дефинират няколко мнения, измежду които инструкции по какъв начин да се ползват правила от Закона за отбрана на персоналните данни по отношение на Закона за отбрана от дискриминация, както и мнение по отношение на даване на персонални данни от община на център за психологично здраве.

КЗЛД се произнесла и с упътвания по какъв начин да се съблюдава законът по въпроси, свързани с определянето на качествата " админ " и " обработващ персонални данни " при взаимоотношенията сред застрахователни сдружения и лечебни заведения. Издадено е и мнение по отношение на даване на персонални данни за задачите на арбитражно произвеждане.

В края на юли на брифинг шефът на Национална агенция за приходите Галя Димитрова призна, че не са били задоволително деликатни: " Нашият блян беше да предоставяме от ден на ден електронни услуги на от ден на ден хора, с цел да могат да извършват отговорностите си по-лесно, само че подценихме салдото сред досегаемост и сигурност. " Димитрова добави, че доста мъчно събират ИТ експерти с нужната подготовка " Анализът за аргументите за случая е посочил пропуски в работата на звената на Национална агенция за приходите за осведомителна сигурност. Стигна се до уволнения и се заприказва, че глобите за Национална агенция за приходите може да стигнат 20 милиона.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР