снимка БулфотоСамо за една година болничните у нас са намалели

...
снимка БулфотоСамо за една година болничните у нас са намалели
Коментари Харесай

Нова тв: Броят на болничните намалява, а смъртността се увеличава, причината не е вируса

снимка Булфото

Само за една година болничните у нас са намалели с над 11 000 броя. В същото време смъртността се усилва, само че повода не е само вируса, който коси из целия свят, а това, че са спрели плановите интервенции, хората са уплашени и не вървят на доктор, липсва диагностиката. Това е бомба със закъснител, която ще ни удари щом заглъхнат вълните от короната, уверени са лекарите.

Само за октомври са признати към 230 000 болнични листове. Тове е с съвсем 11 400 по-малко от същия интервал през предходната година. Това сочат данни, с които NOVA разполага.

През 2020 година досега общо признатите болнични листове са малко над 2 250 000. Това е с близо 378 000 по-малко по отношение на 2019 година

Едва 36 000 от болничните тази година са за карантина за ковид.

„ Пролетта имаше по-голям напън върху нас от работодатели за издаване на болнични. Тогава суматохата беше огромна и в случай че вие кихнете в работата, работодателят ви праща да си ходите ”, изясни доктор Атанас Пелтеков, общопрактикуващ доктор.

Междувременно, заболели хора не престават да работят и от у дома, под формата на хоумофис. Така - болничните понижават още, а разликата по отношение на предходната година се усеща и по още една причина - прекъсването на плановия банкет в лечебните заведения. Изкривената статистика пациентските организации обаче дефинираха като бомба със закъснител.

„ Хората се уплашиха и не вървят на доктор. Плановите интервенции са 90% от всички интервенции. Тоест, когато с 90% е намаляла активността на лечебните заведения, е разумно да намалеят и болничните ”, изясни доктор Стойчо Кацаров.

„ Ние веднъж го преживяхме това след първото затваряне на първата вълна. Когато по-късно пристигнаха болните и те бяха към този момент в късния етап, когато ние не можехме да помогнем към този момент ”, изясни доктор Зоран Станков, Клиника по „ Инвазивна кардиология ”, Сити клиник.

Още при започване на пандемията и медици сигнализираха за противоположния резултат, който се чака след прекъсването на плановите интервенции и диагностиката.

Последиците, съгласно тях, в този момент ще са още по-сериозни. От справката на Национален статистически институт пък излиза наяве, че смъртността също се покачва от края на юни. Пример е последната седмица на октомври, в която умрелите са с 652-ма повече по отношение на 2019 година. Дневно, те са приблизително сред 20 и 30 повече по отношение на същия интервал на предходната година.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР