Снимка БулфотоСалмонела в няколко столични детски градини. Десетки деца били

...
Снимка БулфотоСалмонела в няколко столични детски градини. Десетки деца били
Коментари Харесай

Салмонела в няколко столични детски градини

Снимка Булфото

Салмонела в няколко столични детски градини. Десетки деца били инфектирани. Те се хранили от една и съща кухня. Регионалната здравна ревизия и Агенцията по храните ревизират случая, заяви Нова тв.

Преди дни 4-годишният наследник на Любка се почувствал зле. Заради мощни болки и обезводняване детето е признато в болница.

„ Докато стигнем до болничното заведение, той направи спазъм, беше в тежко положение ”, споделя Любка.

Лекарите откриват, че момченцето се е заразило със салмонела. Остава обаче въпросът от кое място е тръгнала инфекцията.

„ Информирахме детската градина и в това време започнаха да идват сигнали, че и други деца са със салмонела,която ни наведе на мисълта, че всичко идва от детската градина ”, декларира Любка.

Не след дълго излиза наяве, че недоволства има и от други детски градини. А всички те имат подписан контракт с една и съща детска кухня.

„ Което към този момент напълно ни наведе на мисълта, че идва от храната, която са яли в детската градина ”, добавя Любка.

Менюто е приготвено в тази кухня. Дора Цветанова е индивидът, който се грижи най-малките да се хранят с качествена храна.

„ Салмонелата се унищожава при 15-20 минути на 180 градуса. Няма по какъв начин да е останало каквото и да е ”, декларира Дора Цветанова.

Категорична е, че инфекцията не е тръгнала от тях.

„ Случаите, в случай че са от нашата храна, щяха да са доста повече. Това са единични случаи и става въпрос за случайност. Контролът е доста непоколебим тук ”, безапелационна е Цветанова. 

„ В нашата детска градина са минимум 9 деца, в останалите градини също, какво отново гледаме статистика, чакаме да станат 300- 400 деца, с цел да се сети някой ”, пита Любка.  

Случаите на салмонела потвърдиха и от Регионалната здравна ревизия. Контролните органи са взели всички нужни проби и се чакат последните резултати.

„ В момента продължава изследването и на този стадий нямаме още отговор каква е повода за инфекцията и кой е източника ”, съобщи доктор Ирина Гайтаневска от Регионалната здравна ревизия.

Любка обаче е скептична, че виновникът ще бъде открит.

„ Да да се потвърди, че салмонелата е от храната, би трябвало да има проба, само че такава проба не се пази. Всички желаят да има повече деца в България, всичко да е цветя и рози, само че всички би трябвало да се погрижим, а не да разчитаме на съвестта на някоя кухня, по тази причина би трябвало да бъдат непрекъснато следени ”, счита Любка.

Не единствено от кухнята, само че и от детската градина, която посещава сина на Любка, са безапелационни, че нямат виновност за болестта.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР