снимка БулфотоСъдът отмени глобата от близо 125 000 лева, наложена

...
снимка БулфотоСъдът отмени глобата от близо 125 000 лева, наложена
Коментари Харесай

Съдът отмени глобата на Хиполенд, наложена по време на протестите

снимка Булфото

Съдът анулира санкцията от близо 125 000 лв., наложена на " Хополенд " по време на миналогодишните митинги на жълтите павета. Според магистратите компанията не е нарушила Закона за защита на конкуренцията със заблуждаваща потребителите реклама. Комисията за защита на конкуренцията е тълкувала превратно обстоятелствата, с цел да я глоби със 124 590 лева Това се вижда от решението на Административен съд София област, пред който сдружението е обжалвало санкцията си, оповестява Сега. Освен че анулира имуществената глоба, съдът постановява Комисия за защита на конкуренцията да заплати на " Хиполенд " 4100 лева такси и разходи по делото, съобщи.

Компанията попадна под ударите на антимонополната комисия през ноември 2020 година, откакто по време на летните митинги против държавното управление притежателят й Мариан Колев намерено застана на страната на недоволните. Повод за реакцията на Колев бе, че синът му бе измежду " респектираните " от полицията стачкуващи. След това обаче компанията стана обект на масирано внимание и инспекции от Национална агенция за приходите, митниците, Министерство на вътрешните работи, Държавната организация по метрология.

От правосъдния акт излиза наяве, че производството против " Хиполенд " започва по сигнал на жител от 14 април м.г., че компанията прави промоционална акция за артикули, без да посочи, че количествата им са лимитирани. Комисия за защита на конкуренцията прави извод, че в действителност посланията на сдружението за промоцията са заблуждаваща реклама, защото в огромна част от каналите за връзка - Фейсбук, Instagram, Gооglе, онлайн магазина и известията по имейл до клиентите нямало напътствие, че количествата на промотираните артикули са лимитирани. И въпреки и в уеб страницата на компанията да пишело, че " Хиполенд " не подсигурява категорично наличността на стоката все още на привършване на поръчката ", там пишело също, че стоките можело да се купят и от физическите магазини. Според Комисия за защита на конкуренцията това обръщение се възприемало от потребителя в дословен смисъл, като оставяло усещането, че в случай че покупката не може да се реализира в онлайн магазина, то продуктът можело да бъде платен във всеки физически магазин през целия интервал на промоцията. Според комисията хората щели да вървят до магазините да търсят желаните артикули, и като не ги намерят, щели да си купят други.

Съдът: Комисия за защита на конкуренцията разсъждава нелогично

Съдия Георги Николов обаче счита, че Комисия за защита на конкуренцията е приложила погрешно закона и не е решила доказателствата. За да се одобри, че една реклама е заблуждаваща, по едно и също време би трябвало да са изпълнени три предпоставки - да има реклама, посланието й да е подвеждащо, да повлияе на икономическо държание на субектите, като по този метод да нанася, или да е способно да нанесе вреди на съперник.

Според съда рекламното обръщение на " Хиполенд " не покрива характерностите на заблуждаваща реклама. Съдията приема, че на потребителите в уеб страницата на " Хиполенд " правилно се дава информация за наличностите - когато даден артикул го има, бутонът " налично " е деен. " Несъмнено искащият да закупи промоционалната стока се явява съответно осведомен за нейната липса ", изяснява съдът. И добавя, че посланието, че магазинът не гарантира категорично наличността на стоката все още на привършване на поръчката е пределно ясно. Магистратът изяснява и азбучния принцип на промоциите - те допускат дребнавост на количествата и това точно е разумното схващане на всеки консуматор.

" Нелогично звучи съждението на Комисия за защита на конкуренцията за основаване на усещане у потребителя за волност на предлаганите артикули в границите на промоцията. В тази връзка в икономическата доктрина съществува един главен принцип - " дребнавост на ресурсите ", който се демонстрира в неналичието на баланс сред потребностите на хората и средствата за тяхното угаждане. Т.е. каквато и продуктова наличност да е имал все още на пускане на промоцията търговецът, вероятността от нейното привършване поради подтикваното търсене, хипотетично би могла да бъде изчерпана ", изяснява съдът.

И добавя, че в акцията вземат участие 2550 броя от 99 продукта. В последния ден е имало останали 1558 броя от 93 продукта, т.е. не може да са одобри, че не е било обезпечено задоволително количество от рекламираните артикули в границите на цялата акция.

Решението на арбитър Николов не е дефинитивно и може да се нападна пред Върховния административен съд.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР