Снимка БулфотоС директно обвинение за задкулисни връзки реагира президентът Румен

...
Снимка БулфотоС директно обвинение за задкулисни връзки реагира президентът Румен
Коментари Харесай

Румен Радев пита: Има ли премиерът общи бизнес интереси с Делян Пеевски?

Снимка Булфото

С непосредствено обвиняване за подмолни връзки реагира президентът Румен Радев на вчерашното изявление на премиера Бойко Борисов в ефира на bTV. Министър-председателят не нападна непосредствено президента, само че направи съществени забележки за синхрона сред „ Дундуков ” 1 и „ Дондуков ” 2 и уточни началника на президентския кабинет Иво Христов като главен провинен за напрежението сред институциите.

„ В президентството има един човек, който написа речите на Радев. Един медиен човек, помня го още от Би Би Ти – малкия екран на Пеевски ”, съобщи тогава Борисов, като добави, че приказва за Христов, който още през вчерашния ден напомни, че не е бил в медията по времето, когато се заприказва, че е станала благосъстоятелност на депутата от Движение за права и свободи (той и досега отхвърля да я е имал – б.р.).

„ Споменаването в едно изречение на хора от моята администрация с името на Пеевски аз считам за груба операция ”, съобщи през днешния ден в Българска телеграфна агенция Румен Радев. Той уточни, че Борисов е получил „ коледен подарък ” с поддръжката, изразена от Ахмед Доган, а ГЕРБ са дали своят вот „ За ” импортирания от Движение за права и свободи закон за КТБ.

„ Ако някой смесва в едно изречение хора от моята администрация с господин Пеевски, той дължи отговори на някои въпроси. Имал ли е и продължава ли да има срещи с Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес ползи с Пеевски? Продължава ли да разпределя публични поръчки в полза на господин Пеевски? ”, запита президентът.

Той акцентира, че напрежението сред Министерски съвет и президентството се дължи на проблеми като „ пренебрежителното отношение към националния суверенитет ”, „ скалъпената инспекция от парламентарна комисия (за изтребителите – б.р.), прекратената рационализация и разсипията във въоръжените сили ”, „ липса на бистрота и бетониране на корупцията с новия закон ”, „ злополуката в вложенията ”, „ мизерните пенсии ” и други

По отношение на най-малко краткотрайния отвод от внасяне на Истанбулската спогодба в Народното събрание, Радев даде съвет на Борисов: „ Да слуша по-малко своите съветници, министри и гласовете отвън България. Да прочете конвенцията на британски или френски, това са двата езика, на които тази спогодба има меродавен юридически смисъл. Българският народ не отхвърли тази спогодба тъй като е недоразвит или недоразбрал, а тъй като има полезности и не приема да бъде лъган ”.

Радев направи и изострен коментар във връзка с външната политика на България, като уточни, че „ решенията би трябвало да се вземат преди дадени събития ”, само че няма да се натрапва там, където не е канен.

Във връзка с идната среща Европейски Съюз – Турция във Варна той акцентира: „ Много е значимо ролята на България в тази среща да не се свежда до домакина, който разнася шербет. България – и това чакам от премиера, би трябвало да сложи към господин Ердоган тези въпроси, на които чакаме отговори – за гаранция за невмешателство на Турция в нашите вътрешни работи, за невмешателство в нашия избирателен развой, за невмешателство в духовния живот на нашите български мюсюлмани, за отплата на тракийските бежанци ”.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР