Снимка БулфотоРекордно висока инфлация за последните пет години отчита националната

...
Снимка БулфотоРекордно висока инфлация за последните пет години отчита националната
Коментари Харесай

Статистиката отчете рекордно висока инфлация за последните 5 години

Снимка Булфото

Рекордно висока инфлация за последните пет години регистрира националната статистика. Горивата също нарастват, заяви Нова тв.

В случая на инфлацията " връх " не значи достижение, а " предизвестие - че същото, което сме купували преди година за 100 лева, в този момент ще купим за 103.60 лв.. Според икономисти аргументите са интернационалните и България няма какво да направи.

Можем единствено да теглим чертата - че в края на лятото, спрямо месец по-рано по-скъпо са ни коствали най-много сезонните зеленчуци като доматите и чушките, да вземем за пример. Поскъпнали са и хлябът и брашното.

Значително по-скъпи в този момент, в сравнение с през 2017 година, са и горивата. През предходната година по това време литър елементарен бензин е коствал с 15 на 100 или 31 стотинки по-малко. Скокът при дизела е още по-голям – през октомври предходната година той е бил с 35 стотинки по-евтин.

Причината за общото повишаване на живота, съгласно специалисти, са икономическите фактори отвън страната - по-скъп нефт и с над 20 на 100 по-слаб рандеман на зърно в Русия и Украйна.

Движението на цените на горивата нагоре евентуално ще продължи до края на годината, считат специалистите. Но нямало да е прекомерно – с към 5 стотинки.

При работещите хора заплатите са нарастнали приблизително с сред 6 и 9 на 100 за година, което компенсира растежа в цените. Увеличените пенсии на възрастните хора обаче, при тази инфлация, са напълно „ изядени ”. Експерти разчитат на положителния сюжет - следващата година инфлацията да стигне допустимите стопански граници от 1-2%.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР