Снимка БулфотоРаздор сред православните църкви. Руската православна църква прекратява изцяло

...
Снимка БулфотоРаздор сред православните църкви. Руската православна църква прекратява изцяло
Коментари Харесай

След църковния разкол: Вярващите няма да могат да се молят в православните храмове в Истанбул

Снимка Булфото

Раздор измежду православните църкви. Руската православна черква приключва напълно връзките си с Вселенската патриаршия. Решението беше взето, откакто предходната седмица от Константинопол оповестиха, че ще признаят независимостта на Украинската православна черква, заяви Нова тв.

Пряка последица от решението на съветската черква е възбраната енориашите да се молят в храмовете на Константинополската патриаршия. Забраната се отнася най-много до православните храмове в Истанбул, както и тези на Света гора.

Реакцията на съветския върховен клир е предстояща след заканата им, че отговорът на дейностите от страна на Вселенската партриаршия ще бъде адекватен и корав. Историческото решение беше взето на първото по рода си изнесено съвещание на Светия синод на Руската православна черква в беларуската столица Минск.

Решението на управителния орган последва анулираното предходната седмица решение на Вселенската патриаршия от 1686 година за прекосяването на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия. Освен това, Константинопол сне анатемата от киевския патриарх Филарет и предстоятеля на Украинската автокефална православна черква Макарий. Един от тях се чака да оглави бъдещата единна и самостоятелна Православна черква в Украйна.

“Надяваме се, че здравият разсъдък ще надделее и Константинополската патриаршия ще промени отношението си към съществуващата църковна действителност. Но до тогава, до момента в който тези беззаконни и антиканонични решения остават в действие, ние няма да можем да поддържаме връзка с тази черква, която се оказва в ерес “, съобщи волоколамският митрополит Иларион.

И до момента в който в Киев приветстваха решението на Вселенската патриаршия като удар по въздействието на Москва в Украйна, Москва го одобри като враждебно и го дефинира като най-големия ерес в православната черква от хиляда години насам.

Очакват се и реакциите на поместните църкви, в това число и на Българската православна черква, които няма по какъв начин да подминат този въпрос с безмълвие.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР