Снимка: БулфотоРайонен съд – Бургас потвърди взетата спрямо Бенчо Бенчев

...
Снимка: БулфотоРайонен съд – Бургас потвърди взетата спрямо Бенчо Бенчев
Коментари Харесай

Окончателно: 50 000 лв. парична гаранция за Бенчо Бенчев

Снимка: Булфото

Районен съд – Бургас удостовери взетата по отношение на Бенчо Бенчев мярка за неотклонение „ Парична гаранция “ в размер на 50 000 лева след обжалване от отбраната на обвинения, написа novini.bg.

Това оповестиха от пресцентъра на Районен съд – Бургас.

Съдебното произвеждане протече по реда на член 61, алинея 3 от Наказателно-процесуален кодекс, съгласно който „ Гаранцията, взета от органи на досъдебното произвеждане, може да се апелира от обвинения или неговия бранител пред съответния първоинстанционен съд в периода за представянето ѝ. Съдът преглежда неотложно делото в закрито съвещание и се произнася с определение, което е дефинитивно.

С разпореждане от 10 август 2018 година Бенчо Б. е притеглен като обвинен за персонално укривателство и нелегално владеене на муниции. Със същото разпореждане по отношение на обвинения е взета мярка за неотклонение „ Парична гаранция “ в размер на 50 000 лева, платима в 15-дневен период.

Районен съд – Бургас счете, че може да бъде изработен извод за съществуването на обосновано съмнение, че Бенчо Б. е съпричастен към осъществяване на закононарушенията, за които е притеглен като обвинен. Касае се за повдигнати обвинявания за закононарушения с висока степен на социална заплаха.

Съдът, откакто прегледа събраните до този миг доказателства по досъдебното произвеждане, одобри, че избраната мярка за неотклонение като тип е подобаваща и е взета за да попречи на обвинения да се укрие и да извърши закононарушение. Според правосъдната инстанция размерът от 50 000 лева не се явява повишен. Тази мярка е измежду най-леките ограничения за неотклонение, планувани в Наказателно-процесуален кодекс.

При осъществяване на преценка в тази връзка, Бургаската районна прокуратура явно е отчела, че лицето е неосъждано, с непрекъснат адрес на територията на Република България, където развива бизнес и има семейство.

В акта на правосъдната инстанция написа: „ изложеното в комбиниране с неговата възраст и наличните по досъдебното произвеждане данни за влошеното му здравословно положение, обосновават извода, че задачите на мярката за неотклонение биха били изпълнени в задоволителна степен и чрез налагането на мярка за неотклонение „ Гаранция “.

Относно размера на взетата мярка „ Гаранция “, Районен съд – Бургас одобри, че един от главните критерии, които имат значение за установяване размера на тази мярка е имущественото състояние на обвинения. Според правосъдната инстанция това съставлява и механизъм, който ще възпре обвинения да се укрие и да прави други закононарушения.

При осъществяване на преценка в тази връзка, съдът взе поради наличните по досъдебното произвеждане доказателства по отношение на материалното състояние на обвинения.

С тези съществени претекстове съдът удостовери взетата мярка за неотклонение, като остави без почитание жалбата от страна на обвинения и неговата отбрана.

Определението е дефинитивно.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР