Снимка БулфотоПротестни демонстрации са организирани в неделния ден в десетки

...
Снимка БулфотоПротестни демонстрации са организирани в неделния ден в десетки
Коментари Харесай

Протестите продължават в десетки градове и днес

Снимка Булфото

Протестни демонстрации са проведени в неделния ден в десетки градове в страната. Вълната от неодобрение беше подбудена от цените на горивата, само че след това прерасна до митинги против цялостния метод на живот у нас - ниската покупателна дарба, качеството на опазването на здравето, образованието и метода на ръководство на България през последните десетилетия. 

На няколко места се планува блокиране на съществени пътни артерии, измежду които автомагистрала " Тракия " и гранични пунктове, оповестява БНР.

София

Няколко митинга се чака да се проведат през днешния ден в столицата. По обяд пред Народното събрание ще се съберат протестиращи против високите цени на горивата и застраховката гражданска отговорност и против новите налози. Към тях ще се причислят и участниците в митинг, на който ще изискат смяна на политическия модел на ръководство и понижаване на броя на депутатите.

Срещу измененията в Закона за вероизповеданията ще се разгласят представители на Християнската общественост на протестантските вярващи и църкви, които ще проведат молитвено шествие. 

И довечера ще се съберат майките на деца с увреждания, които смениха митинга си с наличие, до момента в който не бъде гласувана от Народното събрание оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Пловдив и Пазарджик

В Пловдив протестиращите се събират в 8 часа, с цел да потеглят половин час след това  в шествие по главните булеварди в града. От полицията оповестиха и маршрута, по който ще минава автоколоната. Той включва булевардите " България ", " Васил Априлов ", " Шести септември ", " Източен " и " Христо Ботев ". Очаква се по-късно част от участниците в митинга да се съберат пред постройката на общината. Миналата неделя  шествието блокира за близо два часа централната част на града като в него се включиха над 1000 автомобила. Блокада имаше и на автомагистрала " Тракия ".

За през днешния ден е очакван следващ митинг и в Пазарджик. Протестиращите  ще се съберат в 9 часа на паркинга пред парк „ Стадиона “. Оставката на Валери Симеонов не е задоволителна, разгласи уредникът Веселин Енчев. Недоволството е против бедността и ниските заплати. След автошествие по улиците на Пазарджик, протестиращите ще потеглят към София.

Бургас

В Бургас за през днешния ден е плануван един от най-мащабните митинги против цените на горивата. В 12 часа недоволните ще се съберат на паркинга на хипермаркета на един от входовете на града. Към този миг не е оповестено публично посоката на шествието и дали ще бъдат блокирани централни булеварди или автомагистрали.  

Росинка Бъчварова, която е измежду хората повели недоволството, разгласи, че тя и нейни сътрудници са подложени на напън от полицията. Тя добави, че митингът в Бургас е на целия народ и няма потребност от уредници, а надписът му би трябвало да е " Социалното ликвидиране на българина ".  

" Около 20 стотинки паднаха цените на горивата. Това не е поради международния пазар, а тъй като (властите) с това нещо се пробват да потушат народа ", счита Бъчварова. 

В Ямбол и Сливен възнамеряват блокиране на Тракия

Две протестни автошествия са оповестени в Ямбол. Едната част от недоволните плануват да блокират интернационалния път към Граничен пункт Лесово до село Тенево към 11,30 часа. Другото автошествие ще се насочи към автомагистрала „ Тракия ”. В посока Бургас се чака автомагистралата да бъде блокирана към 12,30 часа.

В Сливен протестиращите ще се съберат на ТИР - паркинга на „ Дамарски мост “, след което от 11.00 часа е планувано протестно автомобилно шествие. След автошествието в града протестиращите още веднъж ще се насочат към автомагистрала „ Тракия “ и ще се опитат да я блокират, по този начин както съумяха предходната неделя. Организаторът на митинга в Сливен Доника Мангова заяви:

" След митинга, той може би към 12.30 часа ще свърши, всички коли, по персонално убеждение ще се причисляват към нашите събратя от Ямбол. Една част от тях ще затварят автомагистралата, а другата част ще затварят интернационален път I-7 в сектора, след село Окоп, където е самолетната писта.

Миналата  седмица полицията спря при село Крушаре колоната от протестиращи и те трябваше да стигнат пешком до автомагистралата, с цел да я блокират за близо два часа. За през днешния ден не е ясно, какви ще бъдат дейностите на полицията и по какъв начин ще отреагират на желанията за блокади от страна на протестиращите.

В Ловешко не плануват блокиране на пътища

Жители на Ловеч, Троян, Тетевен и района също възнамеряват митинги против високите цени на горивата и за по-добри условия за живот в  страната. Протестът в Ловеч ще е от 14.00 ч. пред постройката на общината. След това е предвидено автошествие по централния бул. „ България “. Жители на Троян се събират на па кротичък митинг в 12.00 ч. на пътя Ловеч – Троян, на разклона за село Калейца, а по-късно митингът им ще продължи с шествие по главните улици в Троян.

За втора поредна неделя митинг ше има и на пътя София – Варна. Предвидено е мотошествие, което ще тръгне в 14.00 ч от бензиностанцията на пътен възел Боаза до бензиностанцията на входа на село Български извор.

Не се планува блокиране на пътища в регионите на декларираните митинги.

От Хасково потеглят към Свиленград

Протестът в Хасково ще стартира в 8 часа. След автошествие в града колоната ще се насочи към Свиленград. Организаторите Пламен Пейчев и Николина Гьошева обясниха: 

" Събираме се в 8 на паркинга на " 21-ви век ". Правим малко шествие из града. След това се насочваме към село Крепост. " Там протестиращите от Хасково би трябвало да се съберат със съидейници от Димитровград и Кърджали, след което колоната дружно да потегли към Харманли и Свиленград. Демонстрантите в Свиленград плануват да затворят придвижването през граничния пункт " Капитан Петко Войвода ". 

Не е ясно какъв брой служители на реда ще охраняват митингите в Хасковско, само че от полицията оповестиха, че ще вземат всички нужни ограничения за обезпечаване на сигурността.  

Благоевградчани имат желание да блокират Е-79, петричани желаят да затворят " Кулата "  

В 12 часа е началото на митинга в Разлог. Организаторите обявиха, че той е разгласен като кротичък, само че не е изключено да блокират пътя в посока Банско. Недоволни от повишаването на живота и невъзможността да посрещнат по-високите налози и застраховки, поданици от Гоце Делчев и региона се събират пред постройката на Пътна полиция в града. Към този миг няма настройки за блокиране на пътя към границата с Гърция.

Петрич и Сандански  се сплотяват в протестно автошествие, което ще тръгне от паркинга пред болничното заведение в Петрич към Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата ". Въпреки информацията за централизация на полицейски елементи в региона, хората са безапелационни, че ще спрат придвижването към и от Гърция.

Организаторите на митингите в Благоевград също обявиха подготвеност да се провеждат и да блокират интернационалния път Е-79 още през днешния ден, без да анулират публично оповестената дата на протеста- 19, понеделник. Всички протестиращи в региона потвърдиха, че оставка на държавното управление и промяна на политическия модел е главното им искане.

Министерство на вътрешните работи ще разположат екипи на входовете на градовете

Сериозни ограничения за сигурност ще вземе полицията поради идните през днешния ден митинги. От Министерство на вътрешните работи ще разположат и екипи на пътна полиция на входовете на градовете поради предстоящите автошествия в неделния ден. Край София и други огромни градове ще има и спомагателни екипи на жандармерията. 

От пътна полиция имат подготвеност да обезпечат обходни направления в регионите на протестни шествия. 

Пред Народното събрание и Министерски съвет ще има засилено полицейско наличие. 

От Министерство на вътрешните работи приканват участниците в демонстрациите да не се подават на провокации, с цел да може всичко да премине спокойно.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР