Снимка: БулфотоПротест срещу присъдата на Варненския окръжен съд, произнесена днес

...
Снимка: БулфотоПротест срещу присъдата на Варненския окръжен съд, произнесена днес
Коментари Харесай

Прокуратурата ще протестира присъдата по делото за хотел Вероника

Снимка: Булфото

Протест против присъдата на Варненския областен съд, произнесена през днешния ден по делото за събарянето на хотел „ Вероника “ в курорта Слънчев ден, ще внесе Окръжната прокуратура във Варна.

С обвинителен акт на съд бяха предадени седем виновни лица за гибелта на служащите Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, взели участие в събарянето на хотела. След траяло 2 години следствие Окръжната прокуратура във Варна упрекна седем души в без значение съпричиняване гибелта на 4 служащи лице заради немарливо осъществяване на строително-ремонтни работи - закононарушение по член 123, алинея 3, предл. 2, по отношение на алинея 1 от Наказателния кодекс. Независимото съпричиняване е комплициран причинно-следствен развой, при който нарушаването на всеки един от подсъдимите е причина за нарушаването на идващия в строителната верига.

Както " Петел " писа, през днешния ден Варненският областен съд произнесе единствено една ефикасна присъда – за Георги Г. като в действителност подизпълнител на „ Бултранспорт груп “ ЕООД, като го осъди на 3 години отнемане от независимост дейно при общ затворнически режим. Пламен Н. от компания „ Бултранспорт груп “ ЕООД, който е бил координатор по здравословни и безвредни изискванията на труд и отговорник на обект „ Вероника “, получи условна присъда за период от 3 години с 5-годишен изпитателен период.

Строителният надзирател Валентин П. от компания „ Инекс консулт “ ООД, съветник и изпълняващ строителния контрол и координатор по здравословни и безвредни условия на труд по контракт, подписан сред „ Инекс консулт “ ООД като реализатор и „ Международен панаир Пловдив “ АД като възложител, беше оневинен. Оправдани от съда бяха и Мехнур М., механически началник на обекта от страна на строителя „ Планекс “ ООД, експертката по строителен контрол Виолета Д. в „ Инекс консулт “, инспекторът по здраве и сигурност в „ Планекс “ ООД и координатор по здравословните и безвредни условия на труд Валентин Т, и Йовко Р., който набирал служащи за събарянето на хотела.

Тежката трудова акцидент, лишила живота на четиримата служащи след рухването на постройката, се случи на 8 април 2015 година Като причина за гибелта им съдебномедицинската експертиза уточни тежки и несъвместими с живота контузии, като гибелта е била неизбежна и е настъпила незабавно.

Протестът на Окръжната прокуратура във Варна ще бъде импортиран посредством Варненския областен съд в Апелативния съд, оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР