снимка БулфотоПроф. Тодор Кантарджиев смята, че пациентите с анкологични заболявания

...
снимка БулфотоПроф. Тодор Кантарджиев смята, че пациентите с анкологични заболявания
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Пациентите с рак да не се ваксинират

снимка Булфото

Проф. Тодор Кантарджиев счита, че пациентите с анкологични болести е ненужно да се имунизират, тъй като не могат да изградят имунен отговор.

" Онкоболни на химиотерапия и хора на имуносупресия не е добре да се имунизират, защото поради потиснатата си имунна система няма да реализират нужния имунен отговор ". Това съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по време на онлайн лекция на тематика „ Ваксини, имунизации - от главните правила към новите разработки “. Според него имунизацията не е нездравословна за тези групи, само че просто няма да има нужния резултат, съобщи.

“Обществото би трябвало да пази тези хора до момента в който се доближи колективен имунитет. Най-добре е доктор, който познава положението на пациент с съпътстващи болести, да реши коя ваксина е най-хубавата за него “, безапелационен бе проф. Кантарджиев, представен от Българска национална телевизия.

“Преболедувалите от COVID-19 няма проблем да се имунизират, само че най-добре това да стане най-малко три месеца откакто е излекуван. Ако болестта е протекло тежко, имунитетът му евентуално е подтиснат и имунизацията няма да е задоволително ефикасна на този стадий “, посочи още експертът. По думите му имунизацията би трябвало да се отсрочи, в случай че човек не се усеща добре – да вземем за пример е изнемощял и има температура. Проф. Кантарджиев подсети, че бебетата се раждат с три пъти повече антитела от майките си. Така че е разумно това да важи и при положение, че майката е преболедувала от COVID-19.

“Изключително високи са условията за сигурност за имунизациите, до степен да се жертва част от тяхната успеваемост “, изясни той. По-лесно съгласно него се прави ваксина за по-вирулентните вируси, в сравнение с за по-малко смъртоносните.

Експертът изясни и разликите сред обособените типове ваксини против COVID-19, които са три. “РНК имунизациите съдържат материал от вируса, който дава указания на нашите кафези по какъв начин да произведат безвреден протеин, който е неповторим за този вирус. След като нашите кафези произведат копия на този протеин, те унищожават генетичния материал получен от имунизацията. Организмът ни разпознава този протеин като непознат и създава Т-лимфоцити и В-лимфоцити, които " ще помнят " по какъв начин да се борят с вируса, в случай че бъдем инфектирани. Всъщност иРНК технологията не е нова, само че е било проблем по какъв начин да се стигне до рибозомите в клетката. Именно това е революционното в този тип ваксини – употребява се липозомна мастна капчица, в която се намира наночастицата РНК “, разкри той механизмът на работа на утвърдените у нас ваксини на Pfizer/BioNTech и Moderna.

“Белтъчните субединични ваксини включват безвредни частици от вируса вместо целия вирус. След имунизацията имунната система ги разпознава като непознати и стартира да създава Т-лимфоцити и антитела “, разказа другият вид препарати проф. Кантарджиев.

“Векторните ваксини пък съдържат " отслабена версия " на вируса – друг вирус от този на COVID-19, който има генетичен материал от вируса, причиняващ COVID-19, въведен в него. Това в действителност е векторът. След нахлуване на векторния вирус в нашите кафези, генетичният материал дава указания на клетките да създават протеин, неповторим като вируса на COVID-19. Нашите кафези вършат копия на този протеин и организма ни създава Т-лимфоцити и В-лимфоцити, които " ще помнят " по какъв начин да се борят с вируса, в случай че бъдем инфектирани “, разказа механизма и на третия тип ваксини специалистът, като посочи, че нито една ваксина не може да заразява с вируса, причиняващ COVID-19.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР