снимка: БулфотоПри преминаване през камерите на тол системата на автомобил

...
снимка: БулфотоПри преминаване през камерите на тол системата на автомобил
Коментари Харесай

Пътната агенция обяви как шофьорите могат да проверят имат ли електронни фишове за неплатени пътни такси

снимка: Булфото

При прекосяване през камерите на тол системата на автомобил без платена пътна такса нарушаването се снима от камерите на електронната системата за пътно таксуване

На сайта  шофьорите и притежателите на моторни транспортни средства могат да ревизират имат ли електронни фишове за неплатени пътни такси – е-винетка или тол, оповестяват от Агенция „ Пътна инфраструктура “.

Това става посредством бутона „ Проверка за нарушавания “, а системата  дава информация за формирани електронни фишове, актове за определяне на административно нарушаване и информация за платени обезщетителни такси.

При прекосяване през камерите на тол системата на автомобил без платена пътна такса нарушаването се снима от камерите на електронната системата за пътно таксуване. До 23:59 ч. в деня на установяването му чиновници в Центъра за верификация на нарушаванията сверяват постъпилите данни, с цел да се изключи опцията за неточно издадени електронни фишове. Проверява се дали категорията на транспортното средство и неговият регистрационен номер са вярно разпознати от системата, след което нарушаването се записва и към този момент е очевидно за инспекция в системата.

Справката може да са направи по регистрационния номер на автомобила и ЕГН на притежателя на транспортното средство или ЕИК, в случай че автомобилът е регистриран посредством юридическо лице. Проверка е допустима и по номера на връчения електронен фиш като се уточни ЕГН или ЕИК на притежателя.

При открито нарушаване системата демонстрира датата и часа на осъществяването му, регистрационния номер на транспортното средство, както и цената на обезщетителната такса, която притежателят може да заплати, с цел да не бъде глобен с по-голяма санкция. Системата дава информация и за точното местонахождение на камерата, записала нарушаването, пише tvn.bg.

Статусът на нарушаването може да бъде „ постъпило “, когато данните са въведени в електронната системата; „ в развой на обработка “ за електронен фиш; „ връчен електронен фиш “ и „ платена обезщетителна такса “.

При придвижване по републиканската пътна мрежа без платена пътна такса – електронна винетка или тол такса, както и при неверно декларирани данни за ППС, на нарушителите се дава опция да платят обезщетителна такса в 14-дневен период от установяването на нарушаването. По този метод притежателят или водачът на транспортното средство, с което е осъществено нарушаването се освобождава от административно-наказателна отговорност. Нарушителите се глобяват от контролния орган Агенция „ Пътна инфраструктура “, посредством електронен фиш, който се обработва и издава в отсъствието на лидера, или на пътя сега на определяне на нарушаването от профилираните екипи на Научно-техническо управление.

Електронният фиш е документ за наложена санкция за придвижване по републиканската пътна мрежа без платени пътни такси, открито посредством стационарните контролни рамки. Той се издава на притежателя на транспортното средство, вписан в документите за неговата регистрация. В 14-дневен период след приемане на електронния фиш, нарушителите също имат право да платят обезщетителна такса, с цел да избегнат по-висока глоба и преустановяване на административно-наказателна процедура.

Размерът на обезщетителните такси според от вида на транспортното средство е:
Лек автомобил до 3,5 т70 лева.Товарен автомобил над 3,5 т до 12 т150 лева.Товарен автомобил над 12 т с 2-3 оси450 лева.Товарен автомобил над 12 т с 4 и повече оси750 лева.ППС за транспорт на пасажери с повече от 8 места до и над 12 т150 лева
 

 

 

Ако не платят обезщетителна такса, на нарушителите се постанова акт за определяне на административно нарушаване и санкция от 300 лв. за леките коли и от 750 лева до 3000 лева при тежкотоварни транспортни средства над 3,5 т според от масата на транспортното средство и броя оси.

Компенсаторна такса може да се заплати и по банков път, като в платежното разпореждане се показва номерът на електронния фиш. Сметката на Национално тол ръководство за отчитане на заплащания по банков път на наказания е IBAN: BG 50 BNBG 9661 3100 1658 01.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР